Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
TASR
dnes 28. septembra 2024 o 15:20
Čas čítania 0:55

Boris Johnson chcel v čase pandémie zaútočiť na sklad v Holandsku. Na nafukovacích člnoch chcel ukradnúť vakcíny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Britský expremiér Johnson zvažoval nájazd na holandský sklad s vakcínami.

  • Bývalý britský premiér Boris Johnson zvažoval uskutočnenie nájazdu vodnou cestou na sklad v holandskom Leidene s cieľom zmocniť sa vakcín proti COVID-19.
  • Johnson v marci 2021 zvolal schôdzku vysokopostavených príslušníkov armády, aby s nimi prediskutoval plány, ktoré sám označil za šialené.
  • Vakcína od spoločnosti AstraZeneca bola v tom čase jadrom sporu medzi Európskou úniou a Britániou. Cieľom operácie malo byť podľa jeho slov vziať si to, čo nám z právneho hľadiska náležalo a čo Británia zúfalo potrebovala.
  • V holandskom sklade sa podľa neho nachádzali milióny dávok vakcíny, ktoré sa spoločnosť AstraZeneca neúspešne snažila vyviezť do Británie. Podľa Johnsona sa EÚ voči Británii správala so zlým úmyslom.

Citát:„Chceli nám zabrániť získať päť miliónov dávok a napriek tomu zjavne nechceli dávky vakcíny od spoločnosti AstraZeneca použiť sami,“ napísal Johnson v jeho pamätiach, ktoré nesú názov Unleashed

Širší kontext: Podľa úryvku z pamätí zástupca náčelníka generálneho štábu, generálporučík Doug Chalmers, premiérovi povedal, že plán s použitím pevných nafukovacích člnov na plavbu cez holandské kanály by bol určite realizovateľný. Následne by sa stretli v cieli, vstúpili tam, zaistili zadržiavaný tovar, vzdialili by sa pomocou kamiónu s návesom smerom k prístavom Lamanšského prielivu.

14. septembra 2024 o 12:30 Čas čítania 8:12 19-ročný Roman pracuje v prístave s najluxusnejšími jachtami: Ak zverejním fotku, dostanem pokutu 25-tisíc eur (rozhovor) 19-ročný Roman pracuje v prístave s najluxusnejšími jachtami: Ak zverejním fotku, dostanem pokutu 25-tisíc eur (rozhovor)

Chalmers však zároveň upozornil, že plán by v období lockdownov nebolo možné uskutočniť bez toho, aby operáciu spozorovali úrady, čo znamená, že Británia by musela vysvetľovať, prečo vlastne napádame dlhoročného spojenca z NATO. Johnson v memoárovej knihe priznáva, že vedel, že Chalmers má pravdu.

Boris Johnson
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia