Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
včera 17. októbra 2024 o 9:13
Čas čítania 0:55

Slovákom hrozia pokuty až 150 000 eur, ak sa budú vyhýbať plateniu transakčnej dane. Toto všetko hrozí pri snahe o podvod

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Konsolidácia verejných financií so sebou priniesla viacero kontroverzných zmien, akou je napríklad aj daň z finančných transakcií.

  • Slovensko od roku 2025 zavedie novú daň z finančných transakcií, kde firmy a živnostníci budú musieť odvádzať 0,4 % z odchádzajúcich platieb zo svojich účtov, s maximálnou výškou dane 40 eur na jednu transakciu, upozorňuje portál Peniaze.
  • Ak sa podnikatelia rozhodnú vyhnúť tejto dani výberom hotovosti z podnikateľských účtov, budú čeliť dvojnásobnej sadzbe dane, a to bez akéhokoľvek stanoveného limitu.
  • Pri porušení pravidiel regulácie hotovostných platieb, ktoré obmedzujú hotovostné transakcie na maximálne 15 000 eur, môžu fyzické osoby dostať pokutu až do výšky 10 000 eur, zatiaľ čo právnickým osobám hrozí sankcia až 150 000 eur.

Prečo je to dôležité: Zavedenie novej dane a regulácie hotovostných platieb výrazne ovplyvní spôsob, akým podnikatelia a firmy pracujú s financiami. Zvyšujúce sa poplatky a prísne limity na hotovostné transakcie môžu viesť k vyššiemu využívaniu bezhotovostných platieb, čo má dopad na celkový obeh peňazí v slovenskej ekonomike.

Širší kontext: Slovensko reguluje hotovostné platby prostredníctvom zákona, ktorý limituje hotovostné transakcie na 15 000 eur pre každú osobu a každú transakciu bez ohľadu na jej účel.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Tento limit platí aj pri pokuse rozdeliť platbu na menšie časti. Podobné regulácie sú zavedené aj v Českej republike, kde je maximálny limit pre hotovostné transakcie stanovený na 270 000 Kč (10 695 eur). Smernica Európskej únie z roku 2027 však zníži tento strop na 10 000 eur pre celú EÚ.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

8. októbra 2024 o 17:58 Čas čítania 0:24 Konsolidačný balíček spôsobí penzistom výrazný škrt v dôchodkoch. Ročne prídu o stovky eur Konsolidačný balíček spôsobí penzistom výrazný škrt v dôchodkoch. Ročne prídu o stovky eur
26. septembra 2024 o 15:01 Čas čítania 0:42 AKTUÁLNE: Knihy budú mať DPH 5 %. Vláda od pôvodného návrhu upustila AKTUÁLNE: Knihy budú mať DPH 5 %. Vláda od pôvodného návrhu upustila
20. septembra 2024 o 13:53 Čas čítania 0:44 Konsolidácia verejných financií odoberá právo na daňový bonus jednej skupine rodičov. Mnoho rodín tak príde o dôležité peniaze Konsolidácia verejných financií odoberá právo na daňový bonus jednej skupine rodičov. Mnoho rodín tak príde o dôležité peniaze
Domov
Zdieľať
Diskusia