Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. apríla 2023, 14:10
Čas čítania 1:19

Kontroverzný pokrok pre páry rovnakého pohlavia na Slovensku. Od roku 2024 im štát chce výrazne uľahčiť život novým inštitútom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Novovzniknutá situácia by mala pomôcť jednoduchšie riešiť životné situácie pre nezosobášené páry.

Navzájom si blízke osoby vrátane nezosobášených párov rovnakého pohlavia by mohli jednoduchšie riešiť spoločné životné situácie. Vyplýva to zo zákona o fiduciárnom vyhlásení, ktorý v piatok odobrila vláda. Tento inštitút má priniesť viac istoty do riešenia situácií v oblasti vzájomného zastupovania, správy dedičstva, zdravotnej starostlivosti i ochrany maloletých.

Legislatíva predpokladá zavedenie tzv. fiduciárneho vyhlásenia, ktoré „predstavuje jednoduchý právny úkon pred notárom, ktorým osoba do notárskej zápisnice prejaví vôľu, aby niekto iný konal v jej mene ako dôverník vo vymedzených životných situáciách“.
Pre prípad smrti má byť možné určiť dôverníka za správcu dedičstva. Má ísť aj o situácie týkajúce sa osobnej starostlivosti o osobu alebo o zastupovanie v súdnych a iných konaniach.

„Rovnako sa bude prihliadať na ustanovenie poručníka alebo opatrovníka deťom zosnulého. Návrh v tejto časti rešpektuje faktické rodinné spolužitia a aj týmto sleduje najlepší záujem dieťaťa,“ uviedli z ministerstva spravodlivosti.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas pri predstavení návrhu zdôraznil, že úlohou štátu nie je skúmať súkromie ľudí, ale rešpektovať ich autonómiu pri nastavovaní si vzájomných vzťahov. „Týmto spôsobom pomáhame nezosobášeným párom i párom rovnakého pohlavia bez rozdielu,“ podotkol. Účinnosť legislatívy je navrhovaná od 1. januára 2024.

Heger cíti podporu aj v parlamente

Návrh zákona o fiduciárnom vyhlásení je realistický a v parlamente bude schválený. Po rokovaní vlády to povedal dočasne poverený premiér Eduard Heger. Tvrdí, že má deklarovanú podporu bývalých koaličných klubov.

„Zaznievajú jasné hlasy, že to ani zďaleka nie je to, čo by malo byť, ale je to realistický návrh, ktorý vie v parlamente prejsť. Za 30 rokov je to najväčší posun, aký tu kedy bol,“ poznamenal Heger.

Dočasne poverenému ministrovi práce Milanovi Krajniakovi sa fiduciárne vyhlásenie zdá ako dobrý nápad. „O tom, ktoré konkrétne životné situácie to má uľahčiť, môžeme diskutovať. Mám vylepšujúce pripomienky,“ podotkol s tým, že je to krok vpred.

Návrh má podľa dočasne povereného šéfa rezortu hospodárstva Karla Hirmana širší dosah a problematika sa týka každého človeka. „Ja osobne ako občan, ktorý určite tie situácie môže zažiť, to považujem za výrazné prispenie k riešeniu praktických problémov,“ povedal.

karas
Zdroj: Unsplash/Mercedes Mehling/na voľné použitie, TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia