Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík
4. júna 2023, 10:00
Čas čítania 0:39

Slováci budú musieť v chorvátskom Dubrovníku rešpektovať nové pravidlá. Sťažnosti domácich na hluk viedli k bizarnému zákazu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Slováci budú musieť v chorvátskom Dubrovníku rešpektovať nové pravidlá. Sťažnosti domácich na hluk viedli k bizarnému zákazu
Zdroj: Pixabay

V chorvátskom meste začne čoskoro platiť zvláštny zákaz.

Ak plánuješ budúci rok dovolenku v chorvátskom Dubrovníku, mal by si spozornieť. Ako píšu TV Noviny, starosta zakázal po uliciach centra mesta ťahať kufre na kolieskach. Dôvodom mali byť opakované sťažnosti miestnych, ktorým prekáža nadmerný hluk. 

Keďže zákaz začne oficiálne platiť až od novembra, kufor s kolieskami si toto leto do mesta môžeš priniesť, možno sa však nevyhneš nahnevaným pohľadom domácich. Chorvátsky web 24.sata informoval, že mesto nainštalovalo prístroje na meranie hluku a maximálnu povolenú hladinu určilo na 55 decibelov.

Napriek tomu by turisti, ktorí zákaz porušia, nemali byť pokutovaní. Mali by mať k dispozícii spoplatnenú službu, ktorá im odvezie batožinu z letiska až priamo na adresu, kde budú ubytovaní.

Nové pravidlá však zasiahnu nielen turistov, ale aj domácich, keďže problém s hlukom je dlhodobou záležitosťou. Napríklad pouliční hudobníci budú mať popri hraní zakázané používať zosilňovače a reproduktory.

A v prípade, že hluk na terasách v reštauráciách bude prekračovať stanovený limit decibelov, budú zatvorené. Podľa TV Novín už jedna reštaurácia prišla pre reštrikcie zhruba o 70-tisíc eur.

Dubrovník, ilustračná fotografia.
Dubrovník, ilustračná fotografia. Zdroj: Slávka Noskovičová
Domov
Zdieľať
Diskusia