Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
27. júna 2023, 8:07
Čas čítania 0:55

Na Slovensku zúri epidémia kliešťovej encefalitídy, jeden okres je na tom veľmi zle. Odborníci zverejnili, čomu sa vyvarovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Salašnícke mliečne výrobky môžu byť pre ľudí nebezpečné v prípade, že pochádzajú od infikovaných oviec alebo kôz.

Lekári zaznamenali zvýšený výskyt kliešťovej encefalitídy. Najhoršie je na tom Banskobystrický kraj. K minulému týždňu na Slovensku zaznamenali 47 prípadov, z toho sa takmer polovica nakazila v BBSK. 

Vážne ochorenia môže na človeka preniesť kliešť priamo. Ľudia by sa však mali mať na pozore aj pri konzumácii mliečnych výrobkov. Salašnícke výrobky môžu byť pre ľudí nebezpečné v prípade, že pochádzajú od infikovaných oviec alebo kôz. 

„Popri zaklieštení je možné nakaziť sa konzumáciou nepasterizovaných mliečnych výrobkov kozieho a ovčieho pôvodu. Túto sezónu evidujeme zvýšený počet KE práve po požití rizikových výrobkov. Ide najmä o nepasterizovaný čerstvý syr, oštiepok, nite a pitie čerstvého mlieka,“ uviedla Jana Kerlik z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Pred nebezpečnými výrobkami na Facebooku varuje aj lekárka z Brezna MUDr. Jana Fischerová. „Kamaráti z okresu Brezno, prosím, nejedzte výrobky z nepasterizovaného ovčieho a kozieho mlieka, najmä čerstvý syr. Zúri tu epidémia kliešťovej encefalitídy, infekčné oddelenie je preplnené, niektorí pacienti sú vo veľmi vážnom stave,“ napísala. 

Prekonanie zápalu mozgu môže mať rôzne dlhodobé zdravotné následky, niektoré prípady sa končia aj úmrtím, varujú odborníci. Najohrozenejší sú starší ľudia a osoby s oslabenou imunitou. 

Ako eliminovať zdravotné riziko

Existuje niekoľko spôsobov, ako eliminovať riziko vážnych zdravotných komplikácií. Cestou prevencie je dostupné očkovanie proti kliešťovej encefalitíde. V prípade, že sa ľudia nechcú vzdať konzumácie salašníckych mliečnych produktov, je dôležité rizikový mliečny výrobok vystaviť teplote aspoň 70 stupňov Celzia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia