Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
16. augusta 2023, 9:54
Čas čítania 1:06

Horskí záchranári mali plné ruky práce s vyčerpanými turistkami. Na pomoc musel prísť aj vrtuľník

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V priebehu jedného dňa potrebovalo pomoc od horských záchranárov niekoľko ľudí, ktorí boli zranení alebo vyčerpaní.

Horskí záchranári mali v utorok (15. 8.) v Tatrách viaceré výjazdy, pri ktorých pomáhali zraneným a vyčerpaným turistkám. Horská záchranná služba (HZS) o tom informuje na svojej webovej stránke.


Popoludní zasahovali záchranári HZS z Vysokých Tatier pri Rainerovej útulni, kde si pádom na chodníku spôsobila tržné poranenie hlavy 61-ročná poľská turistka. „Po ošetrení bola záchranným vozidlom HZS transportovaná k Domu HZS v Starom Smokovci a odovzdaná do starostlivosti posádke RZP, s ktorou pokračovala do nemocnice na ďalšie ošetrenie,“ uvádzajú horskí záchranári.


Horských záchranárov popoludní prostredníctvom tiesňovej linky kontaktovala 60-ročná Slovenka, ktorá sa nachádzala v lese neďaleko Štrbského plesa a náhle ju postihla nevoľnosť, spojená s tŕpnutím končatín a vracaním.


„Bola dezorientovaná a záchranárom nevedela udať svoju presnú polohu. O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS, ktorá z heliportu v Starom Smokovci vyzdvihla jedného záchranára HZS a spoločne smerovali k Štrbskému plesu,“ informujú záchranári s tým, že ženu sa podarilo vypátrať pomocou lokalizácie jej hovoru na tiesňovú linku. Následne bola letecky transportovaná do nemocnice v Poprade.

Záchranári mali plné ruky práce aj podvečer

Podvečer boli horskí záchranári krátko po sebe požiadaní o pomoc pre dve vyčerpané ženy. „Vo Vysokých Tatrách sa v oblasti Lavínového štítu nachádzala 46-ročná poľská horolezkyňa, ktorá po celodennej horolezeckej túre nebola schopná zostúpiť do doliny. Rovnako v Západných Tatrách na hrebeni medzi Salatínom a Spálenou potrebovala pomoc vyčerpaná 41-ročná poľská turistka. O súčinnosť bola v oboch prípadoch požiadaná Letka Ministerstva vnútra SR,“ informuje HZS.


Pomoc záchranárov HZS podvečer potrebovala i 55-ročná Češka na Chate Pieniny v obci Lesnica v okrese Stará Ľubovňa, ktorá sa počas vystupovania z raftu pošmykla a spôsobila si tržné poranenie predkolenia. Po ošetrení záchranármi HZS bola prevezená do Veľkého Lipníka a odovzdaná posádke RZP.

Horská záchranná služba
Zdroj: Horská záchranná služba
Domov
Zdieľať
Diskusia