Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. septembra 2023, 12:59
Čas čítania 1:54

Európska centrálna banka znovu zvýšila úrokové sadzby. Bolo to posledný raz?

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Podľa analytikov si však na znižovanie počkáme.

Európska centrálna banka vo štvrtok 14. 9. znovu zvýšila základné sadzby. Podľa ekonomických analytikov bolo zvyšovanie očakávané a pravdepodobne ide o posledný krok v aktuálnom cykle zvyšovania úrokov, ktorý sa začal ešte minulý rok. Dlhšie obdobie teraz zostanú na aktuálnej úrovni, kým ich zase banka začne znižovať, predpokladajú odborníci oslovení TASR.

Chvíľku bude pauza, potom sa situácia možno obráti

ECB zrejme poslednýkrát v tomto cykle zdvihla základné úrokové sadzby, myslí si analytik VÚB Michal Lehuta. „Najmä preto, lebo v budúcom roku vidí infláciu stále až na 3,2 %, teda príliš vysoko už príliš dlho. Niektoré iné indikátory inflačných očakávaní sú takisto stále vyššie, ako by bolo vhodné,“ zhodnotil. Pripomenul, že depozitná sadzba 4 % je historicky najvyššia od vzniku ECB, refinančná sadzba bola vyššie ako aktuálnych 4,5 % len raz v roku 2000.

Inflácia
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

Nasledovať bude zrejme niekoľkomesačná pauza a v druhej polovici budúceho roka môžeme začať uvažovať o možnom obrate, dodáva hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš. „Všetko však bude závisieť od vývoja inflácie a jej výhľadu, ktorý je zase okrem iného spojený aj s hospodárskym výhľadom,“ predpokladá s tým, že centrálna banka mierne zvýšila svoju inflačnú predikciu a naopak znížila prognózu hospodárskeho rastu.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Zvýšenie sadzieb treba vnímať práve v kontexte zmenenej makroekonomickej prognózy ECB, upozornil analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš. Kľúčový pre rozhodnutia centrálnej banky je odhad priemernej inflácie v celej eurozóne o 4 až 6 kvartálov. V aktuálnom septembrovom odhade pritom počíta s vyššou priemernou infláciou v rokoch 2023 aj 2024, a to na úrovni 5,6 %, resp. 3,2 %.

Prezidentka ECB Christine Lagardová uviedla, že kľúčové úrokové sadzby už dosiahli úroveň, ktorá pri dostatočne dlhom zachovaní podstatným spôsobom prispeje k včasnému návratu inflácie na cieľovú úroveň. „Čo sa dá chápať ako potvrdenie, že ECB už neplánuje sadzby ďalej zvyšovať. Na druhej strane si Rada guvernérov ponechala dvere čiastočne otvorené, pretože sa aj naďalej, podľa očakávania, bude riadiť prichádzajúcimi dátami a hodnotením budúcich inflačných výhľadov,“ konštatoval analytik.

Pre hypotéky bude kľúčové, ako pristúpi k rozpočtu nová vláda po voľbách

Ak teda banka v budúcnosti svoj odhad opäť zvýši, môže byť témou aj prípadné zvyšovanie sadzieb. V tejto chvíli však podľa Kočiša možno očakávať, že bude dlhší čas držať svoje sadzby na aktuálnej úrovni. „Keďže sa menová politika v reálnej ekonomike prejavuje s istým oneskorením, je takmer isté, že na niekoľkých nasledujúcich zasadnutiach ECB nedôjde k zmene základných sadzieb. Z nášho pohľadu nedôjde k znižovaniu základných sadzieb skôr ako v treťom štvrťroku 2024,“ avizoval.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Okrem sadzieb ECB sú ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje dlhšie trhové sadzby, očakávania aj fiškálna pozícia, upozornil Gábriš. Rozpočtová pozícia Slovenska pritom nie je v strednodobom výhľade príliš priaznivá, čo môže mať podľa ekonóma vplyv aj na rating a požadovanú rizikovú prirážku domácich štátnych dlhopisov.

„Práve od vývoja sadzieb štátnych dlhopisov sa odvíjajú aj dlhšie sadzby na úverovom trhu. Preto napríklad aj pre hypotéky bude v ďalšom období kľúčové, ako k hospodáreniu s rozpočtom pristúpi nová vláda,“ dodal.

Domov
Zdieľať
Diskusia