Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
22. septembra 2023 o 13:11
Čas čítania 0:43

Nové informácie o rýchlostnej ceste do Poľska. Začali vyhlasovať verejné súťaže

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Diaľničiari finišujú s výstavbou prvej etapy severného obchvatu Prešova, ktorý je súčasťou aj tohto cestného ťahu.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pokračuje v príprave rýchlostného ťahu R4 od Kapušian až po hranice s Poľskom. Aktuálne vyhlasuje verejné súťaže na prípravu dokumentácie potrebnej k územnému rozhodnutiu, informovala hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Počas leta NDS podpísala zmluvu na vypracovanie aktualizácie štúdie realizovateľnosti ťahu R4 od Kapušian až po štátnu hranicu s Poľskom. „Cieľom štúdie je nastavenie ekonomicky a technicky optimálneho vedenia rýchlostnej cesty, ktorá bude vyhovovať súčasným a výhľadovým nárokom na dopravu v danom severojužnom prepojení transeurópskeho TEN-T koridoru (Pobaltie – Poľsko – Slovensko – Maďarsko – Balkán),“ priblížila Žgravčáková.

Dôležitý dopravný ťah európskeho významu

NDS v lokalite dala urobiť aj dopravné prieskumy. Za sebou má aj rokovania o dopravno-inžinierskych podkladoch s projektantom, európskym orgánom Jaspers a Útvarom hodnoty za peniaze.

Diaľničiari finišujú s výstavbou prvej etapy severného obchvatu Prešova, ktorý je súčasťou aj tohto cestného ťahu. Ešte v septembri spustia práce na druhej etape prešovského obchvatu s tunelom Okruhliak.

14. júna 2024 o 10:00 Čas čítania 2:37 Počet obetí na slovenských cestách sa zvýšil o 9 percent. Toto sú najčastejšie príčiny nehôd Počet obetí na slovenských cestách sa zvýšil o 9 percent. Toto sú najčastejšie príčiny nehôd

Celý ťah R4 naprieč Slovenskom je dôležitým koridorom európskeho významu Via Carpatia a je súčasťou TEN-T siete. Celkovo ide o deväť úsekov v súhrnnej dĺžke 60 kilometrov od Kapušian až po hranicu s Poľskom.

Na snímke vľavo tunel Bikoš a vpravo most 202 na výstavbe rýchlostnej cesty R4, ktorá bude tvoriť severný obchvat mesta Prešov.
Na snímke vľavo tunel Bikoš a vpravo most 202 na výstavbe rýchlostnej cesty R4, ktorá bude tvoriť severný obchvat mesta Prešov. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia