Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Florián Meričko
26. septembra 2023, 7:40
Čas čítania 1:06

V Tatrách zmizol poľský turista, ktorý si zlomil nohu, no počas hovoru so záchranármi sa mu vybil mobil. Doteraz ho nenašli

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Po 50-ročnom mužovi pátrajú horskí záchranári od soboty 23. septembra.

Horská záchranná služba pátra od soboty 23. septembra po 50-ročnom mužovi z Poľska. Ten si mal počas zostupu z Ľadového štítu privodiť vážny úraz dolnej končatiny. Muž sa stihol skontaktovať s poľskými záchranármi, počas telefonátu sa mu však vybil mobil, informuje Horská záchranná služba (HZS).

„S mužom sa podarilo záchranárom ešte vo večerných hodinách skontaktovať, potvrdil úraz, no nebol schopný uviesť svoju presnú polohu ani nepotvrdil zaslaný lokalizačný link. Neskôr bol už jeho telefón nedostupný,“ uvádza na oficiálnej webstránke HZS.

V nočných hodinách preto začali s pátracou akciou, na ktorej sa zúčastnilo 13 profesionálnych a dobrovoľných horských záchranárov so služobným psom. V pátraní v juhovýchodnej stene štítu smerom ku Spišským plesám a Téryho chate pokračovali až do ranných hodín.

O pomoc požiadali aj políciu a pilotov vrtuľníkov

„Ráno 24. 9. 2023 vystriedali prvú skupinu ďalší záchranári. Bolo nasadených 5 horských záchranárov, 4 kynológovia so služobnými psami a 2 záchranári zo Strediska lavínovej prevencie a Slovenského raja, ktorí vyniesli do terénu pátrací dron. S ním sa podarilo preletieť oblasť Sedielka, Malého Ľadového štítu aj Baranieho sedla, avšak bezúspešne,“ upresnila HZS.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Záchranári požiadali o pomoc pri pátraní aj pilotov vrtuľníkov, letecká technika však nakoniec nebola nasadená pre nepriaznivé poveternostné podmienky a dážď. Pátrací tím tak napriek minimálnej viditeľnosti preskúmal oblasť Malého Ľadového štítu, Sedielka a hrebeňa medzi Ľadovým a Snehovým štítom až po Baranie rohy.

O pomoc pri pátraní požiadala HZS aj políciu, tej sa však nepodarilo lokalizovať polohu mobilného telefónu nezvestného muža. Zraneného Poliaka tak nakoniec nedokázali nájsť ani v nedeľu 24. septembra.

Pátracia akcia po nezvestnom mužovi prebiehala aj na poľskej strane Tatier, avšak neúspešne. Nateraz nie je zrejmé, kde presne sa môže poľský občan nachádzať.

Domov
Zdieľať
Diskusia