Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
5. októbra 2023, 17:00
Čas čítania 8:11

Arpád Soltész o odchode zo Slovenska: Je mi jedno, ak to niekto považuje za zbabelé. Nemienim znásilňovať demokraciu (Rozhovor)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nešlo o žiadne impulzívne rozhodnutie. Pre mňa nemá zmysel hádať sa s celým národom, vysvetľuje v rozhovore Soltész.

Známy slovenský komentátor, spisovateľ a bývalý investigatívny novinár Arpád Soltész dnes na Facebooku oznámil, že sa po výsledku predčasných volieb definitívne odsťahoval zo Slovenska. Podľa jeho slov sú slovenskí voliči nepoučiteľní a ako príčetný demokrat vraj nemá ambíciu „znásilniť demokratickú väčšinu krajiny“.

O jeho odchode do zahraničia sme sa s autorom bestsellerov Sviňa a Mäso rozprávali v rozhovore, v ktorom prezradil, prečo si nemyslí, že sa ešte niekedy vráti späť, prečo svoj odchod nepovažuje za zbabelé gesto, aké boli jeho hlavné dôvody, aký scenár podľa neho čaká Slovensko v prípade koalície Smer – Hlas – SNS, ale aj o tom, prečo virálne vyjadrenie Moniky Beňovej krátko po voľbách považuje za nesmierne hlúpe.

Arpád Soltész
Zdroj: TASR

Čo by ste poradili znechutenému voličovi, ktorý zvažuje odchod na Západ?Volebný výsledok ja matematicky presný obraz stavu spoločnosti ku dňu konania volieb. Takéto Slovensko skrátka je. A ak sa niekomu nepáči, aké je, má jedinú racionálnu možnosť. Nemôže sa hádať s celou krajinou o svojom názore. Ak má pocit, že by radšej žil západným spôsobom života, musí zdvihnúť zadok a odísť na Západ, kde sú v spoločnosti dominantné také hodnoty, s ktorými sa stotožňuje.

16. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:42 Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD)

Niektorí ľudia môžu mať pocit, že odchod zo Slovenska je zbabelým gestom. Nemala by byť teraz o to väčšia motivácia zostať a usilovať sa o vyvažovanie spoločnosti? Keby sa každý západne orientovaný zdvihol a odišiel, tak by sa zo Slovenska naozaj stal len akýsi ruský satelit.

Je mi srdečne jedno, aký má kto pocit. Žiadny príčetný demokrat nemôže mať ambíciu znásilniť demokratickú väčšinu krajiny. Ale ak sa niekto snaží presvedčiť národ na spôsob života, ktorý je mu cudzí, tak mu prajem veľa šťastia. Ja v tom nikomu nebránim, práve naopak, prajem mu, nech sa mu darí. 

Myslíte si, že sa vyslovene musí vymeniť generácia, aby Slovensko bolo geopoliticky súčasťou Západu?Veľa tých kultúrnych vzorcov sa prenáša v rodinách z generácie na generáciu. Nedá sa to úplne takto zjednodušiť. Aj keď teda podiel prodemokratických ľudí je hlavne medzi mladšími generáciami vyšší, čo sa napokon ukazuje aj v prieskumoch. Tieto voľby mali podľa mňa charakter referenda o tom, či Slovensko skutočne patrí na Západ alebo na Východ. A podľa výsledkov vidíme, že patríme na Východ, či sa nám to páči, alebo nie. Väčšina voličov totiž volila strany, ktoré nereprezentujú západné hodnoty.

Arpád Soltész
Zdroj: REFRESHER

V pondelok ste definitívne odišli zo Slovenska. Dôvodom však podľa vašich slov nie je „strach z Fica“. Čo je teda hlavný motív odchodu?

Nešlo o žiadne impulzívne rozhodnutie. Ja som racionálny človek a nerozhodujem sa pod vplyvom emócií. Súvisí to aj s mojou prácou, v ktorej sa snažím komentovať politiku čisto racionálne a odosobnene od akýchkoľvek emócií a osobných pocitov. Ja som prvýkrát emigroval ešte z komunistického Československa, keď som mal 19 rokov.

10. apríla 2024, 17:00 Čas čítania 2:03 ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti

Potom padol Berlínsky múr a Sovietsky zväz skrachoval politicky, ekonomicky aj morálne. Vrátil som sa domov s predstavou, že tu budem pomáhať budovať slobodný svet, ktorý som za hranicami spoznal. Venoval som tomu nejaké tri dekády a neuspel som. A myslím si, že som ani nemohol. Počkal som si na výsledok volieb a slovenský národ sa rozhodol, ako sa rozhodol. A ja som sa úplne racionálne rozhodol tiež. A opäť som odišiel, z úplne logických dôvodov.

Opakujem, že pre mňa nemá zmysel hádať sa s celým národom. Ja to Slovákom nemám za zlé. Považujem sa za demokrata a absolútne rešpektujem výsledok volieb. Ako som aj uviedol vo svojom statuse na Facebooku; vesmír vám nie je nič dlžný. Ak nie ste spokojní so svojím životom, zmeňte ho.

Bolo to ťažké rozhodnutie? Predsa len to zahŕňa aj viaceré pragmatické záležitosti súvisiace s budúcim živobytím, finančným zabezpečením, odlúčením od kamarátov, rodiny atď.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 145896 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Späť
Zdieľať
Diskusia