Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. októbra 2023, 18:47
Čas čítania 0:49

Chrípková sezóna na Slovensku je v plnom prúde. Za týždeň stúpla chorobnosť o 10 %, tieto kraje majú najväčšie problémy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ochorenia sa najčastejšie vyskytli vo vekovej skupine detí do piatich rokov.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 40. kalendárnom týždni stúpla o 10,5 percenta. Stúpla aj chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), a to o 25,4 percenta. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva.

Epidemiológovia počas uplynulého týždňa zaznamenali 37 661 prípadov ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Nitrianskom kraji najnižšia v Bratislavskom kraji. Ochorenia sa najčastejšie vyskytli vo vekovej skupine detí do piatich rokov. „Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1 088 osôb, čo predstavuje 2,9 % zo všetkých ARO,“ priblížil úrad.

Najviac prípadov hlásia z Trnavského kraja

Ako CHPO nahlásili 3 224 ochorení, čo predstavuje 8,6 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trnavskom, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu bolo v 40. týždni hlásené spolu v ôsmich výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o šesť materských škôl (tri v Prešovskom kraji a po jednej v Banskobystrickom, Žilinskom a Nitrianskom kraji), jednu základnú školu a jednu strednú školu v Žilinskom kraji.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

V uplynulom týždni nebol podľa ÚVZ hlásený žiadny prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI). V 40. týždni bolo spracovaných 423 prípadov ochorenia COVID-19. Z celkového počtu hlásených prípadov ochorenia bola k 8. októbru najvyššia chorobnosť zaznamenaná u detí do jedného roka.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia