Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
22. októbra 2023 o 13:34
Čas čítania 1:03

Vojna s Hamasom bude mať tri fázy, tvrdí Izrael. Vojenskú prítomnosť v regióne zvyšujú aj USA

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Masívne bombardovanie Pásma Gazy si doposiaľ podľa tamojších úradov vyžiadalo viac ako 4 300 ľudí.

Izrael zintenzívňuje útoky na Pásmo Gazy v rámci príprav na ďalšiu fázu vojny proti palestínskemu hnutiu Hamas. Oznámil to hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Izraelská armáda chce podľa neho vytvoriť optimálne podmienky na možnú pozemnú ofenzívu.
 
„Prehĺbime naše útoky, aby sme minimalizovali nebezpečenstvo pre naše sily v ďalších fázach vojny. Oddnes zvýšime počet útokov,“ priblížil hovorca. Zároveň opätovne vyzval obyvateľov mesta Gaza, aby v záujme svojej bezpečnosti zamierili na juh tejto palestínskej enklávy.


Izraelský minister obrany Joav Galant uviedol, že vojna Izraelu s Hamasom bude mať tri fázy. V prvej zaútočí izraelská armáda na militantov Hamasu v Gaze náletmi a pozemnými manévrami, potom porazí ohniská odporu a nakoniec prestane byť „zodpovedná za život v Pásme Gazy“, priblížil. Masívne bombardovanie Pásma Gazy si doposiaľ podľa tamojších úradov vyžiadalo viac ako 4 300 ľudí.

USA sa pripravujú

USA sa obávajú eskalácie konfliktu do širšieho okolia. Pentagón preto zvyšuje svoju vojenskú pripravenosť na Blízkom východe a nariadil aktiváciu systémov protivzdušnej obrany v celom regióne. Do východného Stredomoria premiestňuje zbraňové systémy THAAD aj ďalšie prápory Patriot s primárnym cieľom zvýšiť ochranu amerických síl.

25. októbra 2023 o 9:30 Čas čítania 4:35 Vo vlaku z Bratislavy uniesli teroristi piatich Židov. Dramatický incident z roku 1973 sa mohol skončiť masakrom Vo vlaku z Bratislavy uniesli teroristi piatich Židov. Dramatický incident z roku 1973 sa mohol skončiť masakrom

Administratíva upozornila aj ďalšie americké sily, že môžu byť čoskoro nasadené. Americký minister obrany Lloyd Austin uviedol, že tieto kroky sú reakciou na „nedávnu eskaláciu zo strany Iránu a jeho zástupných síl na celom Blízkom východe“. Spojené štáty už predtým vyslali do východného Stredomoria dve lietadlové lode a ich úderné skupiny.

K rozhodnutiu posilniť vojenskú prítomnosť dospelo ministerstvo obrany po rozhovoroch s prezidentom USA Joeom Bidenom. „Tieto kroky posilnia regionálne odradzujúce úsilie, zvýšia ochranu síl USA v danej oblasti a pomôžu pri obrane Izraela,“ uviedol Lloyd Austin.

Gaza
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia