Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. októbra 2023 o 16:10
Čas čítania 0:47

Desaťtisíce živnostníkov majú dôležitú povinnosť, upozorňuje Sociálna poisťovňa. Zostáva už len posledných pár dní

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sociálna poisťovňa zaslala v uplynulých dňoch podrobné informácie o výške poistného a ďalších údajoch k platbe.

Živnostníci a SZČO, ktoré si za rok 2022 podali daňové priznanie v predĺženej lehote do 30. júna tohto roka, musia zaplatiť poistné v novej výške do 8. novembra. Vymeriavací základ pre platbu poistného sa zmenil pre viac ako 53 000 SZČO s odloženým daňovým priznaním. 


Viac ako 18 000 SZČO povinnosť sociálneho poistenia vznikla a 3 186 SZČO táto povinnosť k 30. septembru tohto roka zanikla. V uplynulých dňoch zaslala SP na základe údajov z Finančnej správy SR živnostníkom a SZČO písomne podrobné informácie o výške poistného a ďalších údajoch k platbe. SZČO by si tak mali upraviť výšku platby v trvalom bankovom príkaze a skontrolovať správny variabilný a špecifický symbol.


„Povinné poistenie SZČO vzniklo od 1. októbra 2023 fyzickým osobám, ktoré mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za kalendárny rok 2022, dosiahli príjem z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti vyšší ako 7 266 eur a zároveň mali k 1. októbru 2023 platné oprávnenie na vykonávanie činnosti,“ priblížil Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne.


Ak SZČO nevykonáva činnosť na základe oprávnenia, povinné poistenie SZČO jej vzniklo na základe dosiahnutej hranice príjmu. SZČO, ktoré dosiahli príjem rovný alebo nižší ako 7 266 eur, povinné sociálne poistenie nevzniklo.

Sociálna poisťovňa
Zdroj: Sociálna poisťovňa
Domov
Zdieľať
Diskusia