Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
27. októbra 2023 o 7:58
Čas čítania 0:33

Obce zasiahnuté zemetrasením na východe Slovenska majú ďalší problém. V pitnej vode v studniach zaznamenali výskyt baktérií

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na vodu zo studne sú odkázaní mnohí obyvatelia, obecný vodovod totiž v Ďapalovciach nemajú. Voda v studniach však nie je vhodná na pitie, našli v nej baktérie.

Východoslovenská obec Ďapalovce, ktorú pred pár týždňami zasiahlo silné zemetrasenie, musí riešiť ďalší závažný problém. Hygienici v pitnej vode z miestnych studní potvrdili prítomnosť baktérií, informuje RTVS. 

Na vodu zo studne sú odkázaní mnohí obyvatelia, obecný vodovod totiž v Ďapalovciach nemajú. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva sú vo vode najviac zvýšené hodnoty mangánu a železa. „Do pitnej vody sa zväčša dostávajú z podložia a hornín a ovplyvňujú senzorické vlastnosti vody, napríklad horkú chuť. Keďže doteraz nebola voda z týchto studní vyšetrovaná, nevieme sa vyjadriť, či tieto zvýšené hodnoty spôsobilo zemetrasenie,“ upresnila hygienička Monika Kurucová.

Podľa výsledkov rozborov dvoch vzoriek miestna voda nie je vhodná na pitie.

Starosta Ďapaloviec Ján Cmár uviedol, že voda v niektorých studniach sa zdvihla, inde, naopak, klesla a zmenila farbu aj chuť. Pre potvrdený výskyt baktérií museli vykonať dezinfekciu miestneho prameňa aj v neďalekej obci Rafajovce. 

studňa
Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo
Domov
Zdieľať
Diskusia