Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
28. novembra 2023, 9:39
Čas čítania 0:44

Špionážna družica KĽDR údajne zhotovila fotografie dôležitých amerických objektov. Kim Čong-un vysvetlil, načo satelit potrebuje

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Severná Kórea tvrdí, že špionážny satelit je pre nich veľmi dôležitý.

Severokórejský vodca Kim Čong-un dostal fotografie Bieleho domu, Pentagónu a amerických lietadlových lodí na námornej základni v meste Norfolk, ktoré zhotovila nedávno vypustená vojenská špionážna družica.

Podľa Kórejskej ústrednej tlačovej agentúry ide o poslednú zo série snímok hlavných cieľových regiónov vrátane hlavného juhokórejského mesta Soul. Kim si tiež prezrel fotografie Andersenovej leteckej základne na tichomorskom ostrove Guam, námornej základne v Norfolku, lodenice v meste Newport News a letiska v americkom štáte Virgínia.

Predstavitelia Soulu uviedli, že schopnosti družice nebolo možné overiť, keďže fotografie neboli zverejnené.

Tri krajiny vypustenie satelitu odsúdili

Spojené štáty, Japonsko a Južná Kórea odsúdili minulotýždňový štart severokórejskej rakety so špionážnym satelitom, ktorým KĽDR podľa nich porušila niekoľko rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN zakazujúcich Pchjongjangu vypúšťať balistické rakety akéhokoľvek doletu. Rovnaký postoj zaujali tieto krajiny aj pri neúspešných štartoch v máji a auguste.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Južná Kórea v reakcii na vypustenie družice oznámila, že čiastočne pozastavila platnosť vojenskej dohody s KĽDR z roku 2018. Soul avizoval, že obnoví prieskumné lety v okolí demilitarizovanej zóny, ktorá rozdeľuje Kórejský polostrov.

Severná Kórea tvrdí, že špionážny satelit potrebuje, aby mohla reagovať na údajné vojenské hrozby zo strany Spojených štátov.

Vypustenie špionážneho satelitu.
Vypustenie špionážneho satelitu. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia