Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. decembra 2023, 16:40
Čas čítania 1:07

Dlhodobá chrípka napáda pľúca a dýchacie cesty podobne ako covid. Štúdia ukázala nelichotivé závery

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Následky dlhej chrípky sa podobajú na následky dlhého covidu.

Ľudia hospitalizovaní s chrípkou môžu trpieť dlhodobými zdravotnými problémami, ktoré postihujú najmä pľúca a dýchacie cesty. Vyplýva to z novej štúdie zverejnenej v časopise The Lancet Infectious Diseases. 

Štúdia porovnala covidové a chrípkové vírusy. Podľa nej mali pacienti počas 18 mesiacov po hospitalizácii s jedným alebo druhým ochorením zvýšené riziko smrti, opätovnej hospitalizácie a zdravotných problémov. Najvyššia miera rizika hrozila najmenej 30 dní od prvotnej nákazy.

„Zaujímalo nás, či a do akej miery trpia pacienti s chrípkou dlhodobými zdravotnými problémami,“ uvádza klinický epidemiológ Ziyad Al-Aly z Washingtonovej univerzity.

„Najväčším prekvapením bolo zistenie, že dlhodobé zdravotné problémy prevažujú nad problémami v akútnej fáze nákazy. Dlhý covid je výrazne vážnejší problém ako covid a dlhá chrípka je výrazne vážnejší problém ako chrípka,“ dodáva Al-Aly.

Riziko úmrtia je vyššie pri covide

Podľa štúdie je riziko úmrtia, hospitalizácie a zdravotných problémov výrazne vyššie u pacientov s covidom. „Jedinou výnimkou je pri chrípke vyššia miera ohrozenia pľúcneho systému,“ uvádza Al-Aly.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Podľa neho sa tým ukazuje, že vírus chrípky je v skutočnosti výrazne viac špecializovaný na dýchací systém, ako sa doteraz predpokladalo. Koronavírus je agresívnejší a menej vyberavý, pričom môže napadnúť hociktorý telesný orgán a spôsobiť dlhodobé zdravotné problémy napríklad v srdci, mozgu, obličkách či inde v tele.

„Predstava, že covid alebo chrípka sú výhradne akútne ochorenia, ignoruje ich dlhodobé účinky na ľudské zdravie,“ zdôraznil Al-Aly.

„Pred pandémiou sme sa z väčšiny vírusových infekcií zvykli vysmievať a považovali sme ich vlastne za nedôležité – človek je pár dní chorý a potom to prejde. Teraz zisťujeme, že to tak nie je u každého a že niektorí ľudia skončia s vážnymi dlhodobými zdravotnými problémami. Musíme prestať bagatelizovať vírusové infekcie a pochopiť, že sú dôležitým faktorom spôsobujúcim chronické ochorenia,“ uzavrel Al-Aly.

chrípka
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia