Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. januára 2024 o 7:49
Čas čítania 1:51

Turecký parlament schválil vstup Švédska do NATO. Maďarsko je poslednou krajinou, ktorá ho blokuje

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan by mal dokument podľa očakávaní podpísať v najbližších dňoch.

Turecký parlament v utorok ratifikoval vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO). Tureckí poslanci hlasovali v prospech švédskeho členstva v pomere hlasov 287 k 55.

K ratifikácii došlo po viac ako ročnom odklade zo strany Ankary, čo narušilo vzťahy s jej západnými spojencami. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan by mal dokument podľa očakávaní podpísať v najbližších dňoch. 

Turecko dlhodobo obviňovalo Štokholm z prílišnej zhovievavosti voči skupinám, ktoré považuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť. Patria k nim predovšetkým sympatizanti zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a členovia siete, ktorú Ankara obviňuje z neúspešného pokusu o prevrat v roku 2016. Švédsku žiadosť preto dlho blokovala. Švédsko reagovalo sprísnením protiteroristickej legislatívy a prijatím ďalších bezpečnostných opatrení, ktoré požadovalo Turecko.

Erdogan skomplikoval ratifikáciu

Erdogan svoje výhrady k členstvu Švédska stiahol na júlovom summite NATO a v októbri prístupový protokol predložil tureckému parlamentu. Proces schvaľovania však neskôr skomplikoval tým, že ratifikáciu švédskej žiadosti podmienil schválením žiadosti Ankary o nákup stíhačiek F-16 Kongresom USA. Ďalšou podmienkou bolo zrušenie zbrojných embárg voči Turecku zo strany Kanady a ďalších členov NATO.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Turecký opozičný poslanec Cengiz Čandar počas utorkovej rozpravy k ratifikácii vstupu Švédska do NATO vyhlásil, že tureckí predstavitelia počas tohto zdĺhavého procesu „vydierali“ svojich západných partnerov.

Výsledok utorkového hlasovania tureckých poslancov privítal aj poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, ktorý očakávané švédske členstvo v NATO označil za „dôležitú prioritu“ administratívy prezidenta Joea Bidena. Spokojnosť s rozhodnutím tureckého parlamentu vyjadril aj švédsky premiér Ulf Kristersson. „Dnes sme o krok bližšie k tomu, aby sme sa stali plnohodnotným členom NATO,“ napísal na sociálnej sieti X.

Stoltenberg vyzval Maďarsko

Maďarsko je poslednou krajinou, ktorá blokuje vstup Švédska do Aliancie. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval Maďarsko, aby čo najskôr ratifikovalo vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Urobil tak po tom, ako v utorok večer – po viac ako rok trvajúcich odkladoch – schválil švédske členstvo turecký parlament. 

Stoltenberg vo svojom utorkovom vyhlásení rozhodnutie tureckého parlamentu privítal a dodal: „Počítam s tým, že Maďarsko ukončí svoju národnú ratifikáciu čo najskôr. Švédske členstvo posilní NATO aj bezpečnosť nás všetkých.“ Rovnaký apel vláde maďarského premiéra Viktora Orbána adresovalo aj Nemecko: „Teraz prišiel rad na Maďarsko, aby podniklo kroky, ktoré ešte treba urobiť, aby sme mohli privítať našich švédskych priateľov v Aliancii,“ uviedlo nemecké ministerstvo.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Orbán v utorok pozval švédskeho premiéra Kristerssona na rokovania o členstve Švédska v Aliancii. Švédska diplomacia však uviedla, že v tomto momente nevidí význam takéhoto stretnutia. Podľa Štokholmu zatiaľ nie je o čom rokovať, pretože Budapešť na rozdiel od Ankary nepredložila podmienky na schválenie švédskej žiadosti.

Švédsko a Fínsko prejavili záujem vstúpiť do NATO v reakcii na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu z februára 2022. Žiadosť o členstvo obe krajiny podali spoločne ešte v máji toho roku. Fínsko sa stalo 31. členom Aliancie vlani v apríli, ale ratifikáciu jeho žiadosti taktiež dlho blokovali Turecko s Maďarskom.

Domov
Zdieľať
Diskusia