Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Samuel Barienčík
15. februára 2024, 17:30
Čas čítania 1:27

Doplácajú Slováci na Ukrajincov? Pozreli sme sa, koľko nás stojí pomoc napadnutému susedovi

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mnohí Slováci si myslia, že na utečencov z Ukrajiny naša krajina príliš dopláca. Dáta ukazujú, že to tak úplne nie je.

Na Instagrame Refresher News sme o tejto téme spravili malý prieskum. V prvej otázke, na ktorú nám odpovedala vzorka 3 138 našich čitateľov, sme zisťovali, že či si myslia, že Slováci doplácajú na ukrajinských utečencov. Áno odpovedalo 40 % ľudí, nie 45 % ľudí a 15 % ľudí kliklo, že nevie. 

Anketa na Instagrame.
Anketa na Instagrame. Zdroj: Refresher

Ďalej sme sa pýtali, akým spôsobom podľa nich Slováci na pomoc Ukrajincom doplácajú. Veľa ráz sa opakovali plné vysokoškolské internáty, na ktorých vraj potom nie je dosť miest pre slovenských študentov. Ďalší výber z odpovedí si môžeš pozrieť nižšie v galérii. 

Anketa na Instagrame.Anketa na Instagrame.Anketa na Instagrame.
Zobraziť galériu
(3)

Posledná otázka na našom Instagrame bola: „Čo vnímaš ako najväčšiu výzvu v súvislosti s pobytom ukrajinských utečencov na Slovensku?“ Ľudia najčastejšie vnímajú „zbytočnú diskrimináciu a neúctu“, ale aj viaceré iné výzvy. 

Anketa na Instagrame.Anketa na Instagrame.Anketa na Instagrame.Anketa na Instagrame.
Zobraziť galériu
(4)
Anketa:
Doplácaš osobne na to, že štát pomáha Ukrajincom na Slovensku?
Áno
Trochu áno
Takmer vôbec
Vôbec
Áno
58 %
2715 Hlasov
Trochu áno
9 %
430 Hlasov
Takmer vôbec
6 %
288 Hlasov
Vôbec
27 %
1248 Hlasov

Od odborníkov sme zisťovali, že ako presne to s pomocou ukrajinským utečencom je a koľko na to Slovensko v skutočnosti vynakladá peňazí. 

Analytik think-tanku Globsec Vladimír Vaňo tvrdí, že prílev ukrajinskej pracovnej sily a spotrebiteľov slovenskej ekonomike pomáha. „Pretože tí ľudia prinášajú so sebou svoje úspory a míňajú ich na Slovensku,“ hovorí Vaňo.

Väčšina verejných výdavkov sa týka ľudí, ktorí žiadajú o dočasné útočisko. Tí však asi polovicu týchto výdavkov vrátia v podobe daní a odvodov. Okrem toho pomáhajú firmám prekonávať problém s nedostatkom zamestnancov.

 
„Prílev kvalifikovanej pracovnej sily z Ukrajiny je prínosom pre slovenskú ekonomiku, tí ľudia sa zamestnajú, pracujú, platia odvody a dane,“ hovorí Vaňo.


Ďalej dopĺňa aj to, že aj keď vynakladáme isté prostriedky, je to len cena za „zasklenie okna“, ktoré rozbila Ruská federácia.

ukrajina válka
Zdroj: TASR/AP

Celkový objem výdavkov spojených s vojnou na Ukrajine dosiahol v roku 2022 194 miliónov eur. Ide o príspevky na bývanie, humanitárnu pomoc, sociálne dávky a ďalšie kategórie. Príjmy spojené s touto vojnou dosiahli sumu 132 miliónov eur.

Martin Šuster, člen rady pre rozpočtovú zodpovednosť, zvýrazňuje aj to, že prichýlenie Ukrajincov je hlavne humanitárna záležitosť. Okrem iného tvrdí, že Ukrajinci pomáhajú zapĺňať voľné pracovné miesta a platia dane a odvody. Príjem štátneho rozpočtu môže byť okolo 1 % z peňazí, čo sa vyzbiera na daniach pracujúcich.

„Napríklad na rok 2022 sme odhadli, že to je nejakých necelých 30 eur na osobu, ktoré sme využili na podporu a humanitárnu pomoc. V roku 2023 to pravdepodobne bude menej,“ uzatvára pre Refresher Šuster. 

Späť
Zdieľať
Diskusia