Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
13. februára 2024, 16:09
Čas čítania 0:55

Rusko sa vraj pripravuje na vojenský konflikt s NATO. Estónska tajná služba prezradila, koľko času zostáva na prípravu obrany

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

„Ak sa nepripravíme, pravdepodobnosť (ruského vojenského konfliktu) bude omnoho vyššia,“ povedal šéf estónskej spravodajskej služby.

Rusko sa pripravuje na možnú vojenskú konfrontáciu so štátmi Severoatlantickej aliancie (NATO), ku ktorej by mohlo dôjsť v nasledujúcich desiatich rokoch, uviedla v utorok estónska zahraničná spravodajská služba.

„Rusko sa vydalo cestou dlhodobej konfrontácie... a Kremeľ sa pravdepodobne pripravuje na možný konflikt s NATO, ku ktorému by mohlo dôjsť v nasledujúcich desiatich rokoch,“ uviedol šéf estónskej spravodajskej služby Kaupo Rosin s tým, že k tomuto záveru došli na základe plánov Ruska zdvojnásobiť počet síl rozmiestnených na hranici s Fínskom a pobaltskými štátmi.

V krátkodobom horizonte je to nepravdepodobné

Dodal, že ruský vojenský útok je v krátkodobom horizonte veľmi nepravdepodobný, sčasti preto, že teraz Rusko potrebuje svoje jednotky na Ukrajine. Útok ostane nepravdepodobným, pokiaľ Európa taktiež posilní svoje ozbrojené sily, aby sa vyrovnali tým ruským.

„Ak sa nepripravíme, pravdepodobnosť (ruského vojenského konfliktu) bude omnoho vyššia,“ dodal Rosin s tým, že podľa neho postupuje NATO a jeho spojenci správnym smerom.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Pobaltské štáty zvýšili svoje vojenské výdavky na viac než dve percentá HDP po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krymský polostrov. Spojenci z NATO tam taktiež zvýšili prítomnosť svojich vojakov. Nemecko plánuje do roku 2027 vyslať do tohto regiónu 4 800 vojakov v plnej pohotovosti v rámci svojho prvého trvalého zahraničného nasadenia od druhej svetovej vojny.

Reuters upozorňuje, že čoraz viac západných predstaviteľov varuje pred vojenskou hrozbou Ruska voči krajinám vo východnom krídle NATO a vyzývajú Európu, aby sa pripravila na opätovné vyzbrojenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia