Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. februára 2024, 10:41
Čas čítania 0:58

Rusi údajne vyvíjajú kozmickú jadrovú zbraň. USA varujú, že čelia vážnej bezpečnostnej hrozbe

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

USA čelia vážnej bezpečnostnej hrozbe, tvrdia kongresmani.

Spojené štáty čelia „vážnej hrozbe pre národnú bezpečnosť“, upozornili v stredu viacerí americkí predstavitelia. Bližšie informácie o jej charaktere však neposkytli. Podľa niektorých médií sa týka vojenského potenciálu Ruska. 

Predseda spravodajského výboru Snemovne reprezentantov Michael Turner v prekvapivom vyhlásení vyzval kongresmanov, aby preskúmali detaily hrozby. Ďalší kongresmani sa následne snažili uistiť verejnosť, že nie sú dôvody na paniku.

„Žiadam, aby prezident Joe Biden odtajnil všetky informácie súvisiace s touto hrozbou, aby Kongres, vláda a naši spojenci mohli otvorenie diskutovať o krokoch potrebných na reagovanie na túto hrozbu,“ napísal republikán Turner.

Spolu s demokratickým náprotivkom Jimom Himesom zaslali zákonodarcom list, podľa ktorého ich výbor „identifikoval naliehavú záležitosť týkajúcu sa destabilizujúceho zahraničného vojenského potenciálu, o ktorom by mali vedieť všetci tvorcovia politiky v Kongrese“.

Rusko vyvíja kozmickú jadrovú zbraň

Himes v ďalšom, tentoraz vlastnom liste vyzval na opatrnosť s tým, že tajné spravodajské informácie poskytnuté členom výboru v utorok večer sú závažné, ale nie dôvodom na paniku. Dôvody na poplach verejnosti podľa vlastných slov nevidí ani predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Zdroje televízií NBC News a CNN uviedli, že ide o veľmi znepokojivú a destabilizujúcu vojenskú spôsobilosť Ruska. Televízia ABC News a denník The New York Times s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov neskôr v noci na štvrtok uviedli, že Rusko vyvíja kozmickú protisatelitnú jadrovú zbraň.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan nepriamo kritizoval Turnera za to, že záležitosť zverejnil pred štvrtkovým stretnutím s lídrami republikánov a demokratov v Snemovni a jej spravodajskom výbore.

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia Zdroj: Wikimedia/Chairboy/National Museum of the United States Air Force
Domov
Zdieľať
Diskusia