Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
ČTK
28. februára 2024, 10:16
Čas čítania 1:15

Poslanci v Česku budú schvaľovať legalizáciu manželstiev párov rovnakého pohlavia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Poslanci v Česku budú schvaľovať legalizáciu manželstiev párov rovnakého pohlavia
Zdroj: Pexels/Wallace Araujo/na voľné použitie

Poslancov čaká aj mimoriadna schôdza zvolaná z iniciatívy opozičného hnutia ANO o migračnom pakte EÚ.

Novela občianskeho zákonníka o manželstve aj pre páry rovnakého pohlavia rozdeľuje snemovňu. Nie je isté, či ju poslanci v nejakej podobe prijmú. Zástancovia tvrdia, že narovná najmä práva ľudí, zatiaľ čo odporcovia trvajú na tradičnom poňatí manželstva ako zväzku muža a ženy.

V hre je aj niekoľko pozmeňujúcich návrhov, ktoré by homosexuálom a lesbám umožnili uzatvárať partnerstvá so všetkými alebo aspoň s väčšinou práv manželov namiesto manželského zväzku. V tejto súvislosti sú poslanci českého parlamentu opäť rozdelení v otázke práv detí.

Ústavnoprávny výbor nevydal kladné stanovisko k žiadnemu z pozmeňujúcich návrhov a pôvodné znenie novely predtým odmietol podporiť. Strany vo všeobecnosti ponechávajú svojim poslancom voľnosť pri hlasovaní o takýchto otázkach. Ak by hlasovanie v pléne dopadlo rovnako ako v právnom výbore, páry rovnakého pohlavia by mohli pokračovať vo svojich súčasných registrovaných partnerstvách.

Napríklad tí, ktorí sú registrovaní, nemajú spoločný majetok a po strate partnera nemajú nárok na vdovský alebo vdovecký dôchodok. Zákon zatiaľ neumožňuje registrovaným párom adoptovať si deti.

21. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:21 Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie

Koaličná vláda Petra Fialu (ODS) by podľa poslancov ANO mala na mimoriadnej schôdzi vysvetliť, prečo zmenila svoj postoj k európskym migračným pravidlám. Kabinet pred dvoma týždňami oznámil, že Česká republika sa pri hlasovaní o pakte zdrží.

Reformy v najnovšej verzii dokumentu sú podľa ministerstva vnútra menej ambiciózne a znižujú možnosť zabrániť nelegálnej migrácii na vonkajších hraniciach EÚ. Poslanci ANO hovoria o obrate o 180 stupňov a tvrdia, že pravidlá vyrokované počas českého predsedníctva EÚ sú pozvánkou pre migrantov do Európy.

Koaličná väčšina oznámila, že návrh programu mimoriadnej schôdze nepodporí. Zasadnutie sa preto pravdepodobne neuskutoční. Vystúpiť by mohli len rečníci s prednostným právom a ich vystúpenia by mohli trvať celkovo aj niekoľko hodín.

queer, lgbt, gay
Zdroj: Pexels/Wallace Araujo/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia