Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
16. apríla 2024, 13:23
Čas čítania 0:53

Poslanci navrhli zvýšenie dôležitého príspevku až o 200 eur. Peniaze by pomohli mnohým Slovákom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Momentálna suma príspevku je 100 eur.

Peňažný príspevok na opatrovanie detí s ťažkým zdravotným postihnutím by mohol stúpnuť zo 100 eur na 300. Vyplýva to z novely zákona, ktorej návrh predložila skupina opozičných poslancov.


„Rozdiel oproti súčasnej právnej úprave spočíva v tom, že sa strojnásobuje príspevok na opatrovanie v prípade opatrovania fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, ak ide o dieťa alebo viacero nezaopatrených detí. Na vylúčenie pochybností návrhom zákona sa nezasahuje do základnej výšky príspevku na opatrovanie,“ spresnili predkladatelia.

Daní poslanci zdôraznili, že opatrovanie zdravotne znevýhodnených osôb je dôležitou a citlivou témou, ktorá si vyžaduje nielen pochopenie ich individuálnych potrieb osobitne, ak ide o deti, ale aj potrieb osôb, ktoré sa o takéto deti starajú, a primeranú podporu zo strany štátu a spoločnosti.

Počet osôb s preukazom ŤZP je na Slovensku 7 %

Rodičia detí so zdravotným znevýhodnením podľa poslancov potrebujú viac finančných prostriedkov na zabezpečenie špeciálnej starostlivosti, liečby, terapií či pomôcok, čo má nepochybne výrazný dosah na rodinný rozpočet. Počet osôb s preukazom ŤZP je približne 400 000, teda je to viac ako 7 % populácie Slovenska.


Predkladatelia podčiarkli, že počet poberateľov peňažného príspevku na opatrovanie je podľa poslednej štatistiky 68 688 (február 2024), teda menej než pätina z celkového počtu držiteľov preukazu ŤZP. Oficiálna štatistika neuvádza, koľko opatrovaných osôb z tohto počtu sú deti. „Môžeme predpokladať, že ide o menšinu z celkového počtu opatrovaných osôb,“ dodali poslanci NR SR.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: bugojno-danas.info, Pixabay/stevepb
Späť
Zdieľať
Diskusia