Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
29. apríla 2024, 19:01
Čas čítania 1:22

Nová daň zo sladených nápojov zasiahne aj obľúbené ochutené mliečne produkty. Potravinári nesúhlasia a majú obavy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vláda očakáva, že vďaka novej dani sa im v prvom roku vráti 85 miliónov eur.

Nová daň zo sladených nealkoholických nápojov sa bude týkať aj sladených mliek a ochutených jogurtových mliek. Tie by sa spolu so sladenými nápojmi mali zdaniť už od začiatku budúceho roka, informuje RTVS

Nové sumy produktov budú v dôsledku nového zákona zvýšené od 15 centov za kilogram. O 30 centov si ľudia priplatia za liter či kilogram v prípade, ak ide napríklad o práškový nápoj. Daň zasiahne všetky dosladené nápoje, kam patria aj mliečne výrobky. 

„Daň zo sladených nápojov je neférová“  

Nová daň zo sladených nápojov, ktorú navrhuje ministerstvo financií, nepredstavuje férovú a úprimnú snahu riešiť výzvy súvisiace s výskytom obezity. V stanovisku to tvrdí Inštitútu moderného spotrebiteľa (IMS), podľa ktorého ide skôr o zámienku na ďalšie zvyšovanie daňovo-odvodového zaťaženia bežných spotrebiteľov. Inštitút preto spustil hromadnú pripomienku za férovejšie nastavenie tejto dane.

Daň zdraží aj zdravé nápoje

Dôsledkom novej dane bude podľa IMS aj predraženie rastlinných alternatív mlieka, jogurtových nápojov či nápojov pre športovcov. V konečnom dôsledku môžu vybrané nápoje zdražieť o desiatky percent. „Štát nemá spotrebiteľov a spotrebiteľky trestať, o to viac nie v čase, keď intenzívne komunikuje boj s potravinovou infláciou,“ tvrdí riaditeľ IMS Filip Kužma.

„Žiadame o vyňatie rastlinných, ale aj jogurtových a mliečnych nápojov z predmetu dane a vyzývame na zreálnenie sadzby pre športové tuhé koncentráty, pretože ich miera zdanenia môže byť ešte vyššia než pri klasických sladených nápojoch,“ priblížil Kužma.

Vláda očakáva, že vďaka novej dani zo sladených nealkoholických nápojov sa im v prvom roku vráti do štátneho rozpočtu 85 miliónov eur. V ďalších rokoch ministerstvo financií očakáva návratnosť v hodnote 117 miliónov eur.

Anketa:
Piješ ochutené mliečne výrobky?
Áno, pravidelne.
Áno, občas.
Nie, nikdy.
Áno, pravidelne.
30 %
Áno, občas.
43 %
Nie, nikdy.
27 %

Vláda zháňa peniaze, no sami si navýšili platy o tisícky eur 

Slovensko čaká budúci rok konsolidácia verejných financií, v dôsledku čoho vláda zavádza nové opatrenia. Prvými opatreniami, na ktorých bola dohoda vo vládnej koalícii, bolo zdanenie tabakových výrobkov a sladených nápojov. Ďalším z takýchto opatrení je napríklad aj avizované prepúšťanie zamestnancov v štátnej správe. 

Vláda siaha po nepopulárnych opatreniach pre bežných ľudí na to, aby získala čo najviac peňazí. Nie sú to však ani tri mesiace, čo si vládni predstavitelia navýšili svoje platy o tisícky eur. 

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia