Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
16. mája 2024 o 13:38
Čas čítania 0:37

Policajti sa zrejme dočkajú vyšších platov. Vláda chce prilákať nových zamestnancov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Platový automat je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Rezorty vnútra, obrany a spravodlivosti plánujú zvýšiť platy policajtov, príslušníkov Slovenskej informačnej služby či Zboru väzenskej a justičnej stráže. Dôvodom je prilákanie nových zamestnancov a motivácia, aby z povolania neodchádzali, informuje RTVS.

Platy by sa mali zvyšovať podľa pripravovaného platového automatu. „Aktuálne nám chýba v polícii 2 650 policajtov a tieto čísla sa každým rokom prehlbujú. Treba prijímať opatrenia, aby sme tento stav postupne zlepšovali,“ uviedol podpredseda Odborového zväzu polície v SR Roman Laco.

Podľa policajných odborov je problémom nízke platové ohodnotenie a nezáujem o prácu s ľuďmi. „Platy policajtov nie sú až také lukratívne, aby prichádzali noví záujemcovia do Policajného zboru. Nástupný plat policajta sa v hrubom pohybuje okolo 1 200 až 1 300 eur. Nesmieme podnikať, nesmieme štrajkovať,“ dodal Laco.

Funkčné platy plánuje vláda zvyšovať každý rok v rovnakej výške, ako rástla priemerná mzda zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok, najmenej vo výške jedného percenta. Platový automat je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Ilustračná foto: Polícia Slovenskej republiky.
Ilustračná foto: Polícia Slovenskej republiky. Zdroj: Polícia (Facebook)
Domov
Zdieľať
Diskusia