Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
26. júna 2024 o 17:45
Čas čítania 1:06

Slováci môžu na obnovu domu získať desiatky tisíc eur. Už netreba toľko papierovačiek, peniaze dostaneš ľahšie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Štát v novej výzve Obnov dom poskytne finančný príspevok na čiastkovú obnovu nehnuteľnosti.

  • V rámci výzvy Obnov dom mini budú môcť majitelia rodinných domov zo 152 obcí Banskobystrického a Košického kraja od 19. júla do 30. augusta požiadať na ich čiastkovú obnovu o 10 000 eur.
  • Na výzvu je vyhradená suma 36 miliónov eur. Finančný príspevok je určený na čiastkovú obnovu vyše 3 000 domov, týka sa nízkopríjmových domácností v regiónoch s najviac znečisteným ovzduším.
  • Na finančný príspevok budú mať nárok rodiny, ktorých čistý príjem za rok 2022 na jedného člena domácnosti neprekročil 6 680,80 eura.

Prečo je to dôležité: Finančný príspevok vo výške 10 000 eur je určený pre nízkopríjmové domácnosti, ktoré často nemajú dostatok zdrojov na potrebné opravy a údržbu svojich domov. Tým sa zlepší kvalita bývania pre tieto rodiny.

Citát: „Dnes predstavujeme historicky prvú cielenú pomoc pre domácnosti ohrozené energetickou chudobou, ktoré trápia vysoké účty za energie a na obnovu domu nemajú dostatok peňazí,“ zdôraznil podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Širší kontext: Domácnosti nebudú potrebovať energetický certifikát a časť príspevku im bude vyplatená vopred. „Týmto spôsobom zvyšujeme čerpanie prostriedkov zelenej časti plánu obnovy aj pre domácnosti, ktoré nemajú finančné možnosti zapojiť sa do štandardných výziev programu Obnov dom, ktoré však budú pokračovať,“ podotkol podpredseda vlády SR pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku Peter Kmec (Hlas-SD). 

Nové podmienky výzvy majú umožniť adresnejšiu pomoc a rýchlejšie vyplácanie peňazí na obnovu starších rodinných domov. „Žiadatelia o finančný príspevok majú nárok na zálohu vo výške 50 percent z predpokladaných nákladov na realizáciu projektu, najviac však v sume 5 000 eur, ktorá im bude vyplatená do 15 dní po nadobudnutí účinnosti zmluvy o poskytnutí finančných prostriedkov,“ ozrejmili. 

Prečítaj si aj tieto články:

25. júna 2024 o 10:40 Čas čítania 1:04 Sociálna poisťovňa vyplatí rodičom špeciálny finančný príspevok. Stačí splniť jednu podmienku Sociálna poisťovňa vyplatí rodičom špeciálny finančný príspevok. Stačí splniť jednu podmienku
24. júna 2024 o 15:55 Čas čítania 0:45 Niektorí Slováci majú nárok na príspevok pri kúpe auta. Zverejnili detaily Niektorí Slováci majú nárok na príspevok pri kúpe auta. Zverejnili detaily
23. júna 2024 o 11:13 Čas čítania 0:52 Štát poskytuje nový príspevok v mesačnej výške takmer 300 eur. Pomôže nezamestnaným ľuďom pri hľadaní práce Štát poskytuje nový príspevok v mesačnej výške takmer 300 eur. Pomôže nezamestnaným ľuďom pri hľadaní práce
Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Svätopluk Písecký
Domov
Zdieľať
Diskusia