Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
redakcia
26. júla 2024 o 16:23
Čas čítania 4:02

Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovenský batériový startup InoBat dostal od svojho vzniku z verejných zdrojov viac ako 35 miliónov eur na rozvoj biznisu.

Autorom článku je Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Refresher ho publikuje v rámci spolupráce a so súhlasom.

Sľuboval prevratnú a inovatívnu výrobu batérií s pridanou hodnotou. Nakoniec pri Šuranoch stavia fabriku v spolupráci s čínskym producentom batérií Gotion, ktorý vlastní 80 percent firmy. Miliardovú investíciu podporí dotáciami aj štát. Pri rozbehu InoBatu mohol peniaze pomôcť zabezpečiť aj bývalý minister hospodárstva za Smer v druhej vláde Roberta Fica Vazil Hudák. Po odchode z ministerstva sa totiž stal podpredsedom Európskej investičnej banky, ktorá InoBatu prisľúbila pôžičku. Firma ho označuje za spoluzakladateľa.

Pri Šuranoch vyrastá miliardová gigafabrika na batérie. Štát ju označil za významnú investíciu a podporí ju 214 miliónmi eur. Koncom novembra 2023 premiér Robert Fico podpísal memorandum s investorom GIB EnergyX Slovakia, ktorý plánuje zamestnať 1500 ľudí. Väčšinu firmy vlastní čínsky gigant Gotion, dvadsať percent sa ušlo slovenskému baterkovému startupu InoBat.

Predseda vlády Robert Fico po podpise memoranda s predstaviteľmi čínskej spoločnosti Gotion.
Predseda vlády Robert Fico po podpise memoranda s predstaviteľmi čínskej spoločnosti Gotion. Zdroj: ÚV SR

O InoBate počuť na Slovensku už dlho. Od roku 2019 sľuboval produkciu batérií „Made in Slovakia“. Výrobnú linku chcel stavať o rok nato a v roku 2021 spustiť výrobu. Doteraz na to z peňazí slovenských a európskych daňových poplatníkov dostal viac ako 35 miliónov eur, ale reálne kontúry plán slovenského startupu dostal až po príchode Číňanov.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

InoBat sa dlhodobo tešil podpore v biznisových kruhoch. Opakovane o ňom hovoril najmä exminister za Smer a následne viceprezident Európskej investičnej banky (EIB) Vazil Hudák. Nečudo, jeden zo zdrojov oboznámený s fungovaním InoBatu nám povedal, že práve Hudák spolu s majiteľom firmy Mariánom Bočekom ideu startupu pred rokmi vymyslel.

Firma vznikla v čase, keď Hudák pôsobil v EIB a tam sa zapojil aj do prípravy 51-miliónovej pôžičky, ktorá mala pomôcť financovať výskumné centrum a pilotnú linku na batérie InoBatu. Pred odchodom z banky Hudák spolu s eurokomisárom Marošom Šefčovičom a vtedajším ministrom hospodárstva Petrom Žigom prevzal záštitu nad konferenciou EnergyManifest 2019. Len pár dní predtým Žigovo ministerstvo podpísalo s InoBatom memorandum o porozumení.

M. Šefčovič, V. Hudák a P. Žiga prevzali záštitu nad konferenciou.
M. Šefčovič, V. Hudák a P. Žiga prevzali záštitu nad konferenciou. Zdroj: EnergyManifest 2019

Z EIB odišiel Hudák ku koncu októbra 2019. O osem mesiacov neskôr, v júli 2020, vstúpil do Dozornej rady InoBatu, čím porušil etický kódex EIB. Dvanásť mesiacov sa totiž mal zdržať aktivít, ktoré by mohli byť vnímané ako konflikt záujmov. Počas takzvanej cooling-off period „by mal konať včas a proaktívne a informovať ECC [The Ethics and Compliance Committee – etická komisia banky, pozn. red.] o všetkých relevantných menovaniach/zamestnaniach“, spresnila EIB. No s dodržiavaním pravidiel mal Hudák problém.

5. augusta 2024 o 17:45 Čas čítania 0:06 KVÍZ: Poznáš prezývky slovenských politikov? Vieš, kto je Hranol, Veľký Mufty či Vlekár? Otestuj sa v našom kvíze KVÍZ: Poznáš prezývky slovenských politikov? Vieš, kto je Hranol, Veľký Mufty či Vlekár? Otestuj sa v našom kvíze

Podľa etickej komisie banky pravidlo porušil, už keď sa stal členom dozornej rady Budapeštianskeho letiska. Z pozície musel odísť, aby sa do nej vrátil po uplynutí 12-mesačného obdobia. O súhlas nežiadal ani pri nástupe do think-tanku Globsec a českej Národnej rozvojovej banky. Etická komisia mu pôsobenie schválila spätne.

O tom, že nastupuje do slovenského baterkového startupu, však Hudák európsku banku neinformoval vôbec. Etická komisia „nedostala od pána Hudáka žiadnu žiadosť ohľadne jeho angažovania sa v InoBate“, povedali nám z EIB.

V prípade InoBatu pritom existovala zjavná hrozba konfliktu záujmov. Zhrňme si to. Hudák ešte v EIB pracoval na pôžičke pre firmu. Banka pokračovala v jej príprave aj po jeho odchode. Hudák tak nastupoval do firmy, ktorá mohla profitovať z pôžičky, na ktorú mal vplyv. Bývalý viceprezident EIB na naše otázky neodpovedal.

„Veríme, že nešlo o konflikt záujmov,“ odpísali nám z InoBatu a odkázali nás na EIB. „Európska investičná banka začala posudzovať projekt... ktorý predložila spoločnosť InoBat ako predkladateľ, ale projekt nepostúpil do schvaľovacej fázy,“ napísala EIB. InoBat vraj z pôžičky vycúval sám.


InoBatu sa napriek tomu podarilo získať veľa peňazí. Milióny má od štátu a peniaze počas rokov zbieral aj od súkromných investorov. Patrili medzi nich aj fond spájaný s oligarchom blízkym Smeru Norbertom Bödörom, firma zbrojára Michala Strnada a o spolupráci v minulosti hovoril aj šéf Slovnaftu Oszkár Világi. Medzi investormi sa podľa zdrojov ICJK objavujú aj ďalšie osoby z politických kruhov, no ich mená sa nám nepodarilo overiť z viacerých zdrojov. Viacerí súkromní investori však podľa zdrojov ICJK stratili v projekt dôveru a v rokoch 2022 až 2023 z neho vycúvali.

Kto je Vazil Hudák?

V druhej Ficovej vláde v rokoch 2012 až 2015 bol štátnym tajomníkom na Ministerstve financií SR. V roku 2012 z tejto pozície rokoval s Rusmi o oživení Medzinárodnej investičnej banky, bývalej banky RVHP, a otvorení jej sídla v Bratislave. Banka označovaná za Putinovho trójskeho koňa v strednej Európe nakoniec sídlila v Budapešti, od začiatku otvorenej vojny Ruska proti Ukrajine je v problémoch. V roku 2015 sa Hudák nakrátko stal ministrom hospodárstva. Po voľbách v roku 2016 ho na ministerskej stoličke vystriedal Peter Žiga, Hudákovi sa ušlo miesto v Európskej investičnej banke. V tej pôsobil do konca októbra 2019. (Oprava 25. 7. 2024: Dnes pôsobí ako podpredseda think-tanku Globsec) Do júna 2024 pôsobil ako podpredseda a člen rady riaditeľov think-tanku Globsec, dodnes je aktívny v niektorých jeho projektoch a iniciatívach ako tzv. International Advisory Council, Infrastructure Development Council a Danube Tech Valley, manažér v českom Národnom rozvojovom fonde, predseda Predstavenstva spoločnosti Avanea, a. s., a člen Predstavenstva InoBat Auto.

Prelom prinieslo InoBatu až minuloročné spojenie s čínskym producentom batérií do elektromobilov Gotion High-tech, v ktorom štvrtinu vlastní aj Volkswagen. Či spoločná investícia prinesie aj pridanú hodnotu, sa dnes povedať nedá. „Spolupráca InoBat s Gotion High-tech… dopĺňa potreby spoločnosti InoBat a prvky výroby batérií a čoskoro aj batériových setov, ktoré si nevyžadujú základný výskum a vývoj, ale naopak, stačí využiť existujúce riešenia overené časom na ešte vyššiu pridanú hodnotu komplexnosti finálneho riešenia pre zákazníka,“ napísal InoBat v odpovediach na otázky ICJK.

Marián Boček zo spoločnosti InoBat Auto počas slávnostného začatia výstavby výskumno-vývojového centra a pilotnej linky na výrobu batérií spoločnosti InoBat Auto vo Voderadoch 2. júna 2021.
Marián Boček zo spoločnosti InoBat Auto počas slávnostného začatia výstavby výskumno-vývojového centra a pilotnej linky na výrobu batérií spoločnosti InoBat Auto vo Voderadoch 2. júna 2021. Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Gotionu dnes navyše hrozí zaradenie na sankčný zoznam USA pre údajné využívanie nútenej práce v Číne, čo čínsky producent, ktorý je významným dodávateľom aj pre Volkswagen, odmieta. Ohroziť by to však mohlo aj investíciu na Slovensku.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

„InoBat dôrazne odsudzuje nútenú prácu a ďalšie neospravedlniteľné praktiky, ktoré sa, žiaľ, môžu vyskytnúť aj v súčasnosti v rozsiahlych dodávateľských reťazcoch veľkých firiem. V minulosti čelili podobným obvineniam spoločnosti ako Nike, H&M alebo Apple. Proti takýmto praktikám je nutné postupovať nekompromisne, a to najmä dôsledným a neustálym preverovaním. Ich kontrola býva zložitá, no partner spoločnosti InoBat, firma Gotion, nás ubezpečila, že má zavedené prísne mechanizmy na dodržiavanie noriem a odhaľovanie takýchto prípadov,“ reagovali z InoBatu.

Článok má pokračovanie, ktoré si môžeš prečítať na webe ICJK.
Domov
Zdieľať
Diskusia