Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
9. augusta 2024 o 13:20
Čas čítania 1:35

Fico podporuje prepustenie Kováčika aj odvolanie riaditeľov SNG a SND. Premiér nerozumie, prečo chce opozícia odvolávať ministrov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Fico vo videu na sociálnej sieti spomína aj atentát z 15. mája v Handlovej či návrh oficiálnej odpovede vlády k správe Európskej komisie o právnom štáte na Slovensku.

  • Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyjadril podporu ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD) i ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS), ktorých chce opozícia odvolávať v parlamente.
  • Vo videu na sociálnej sieti zopakoval, že Susko v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika konal zákonne.
  • Šimkovičová má podľa Fica právo na personálne výmeny vo svojom rezorte. Dodal, že ich urobila v súlade so zákonom.

Prečo je to dôležité: Šimkovičovej odvolávanie riaditeľov kultúrnych inštitúcií môže byť vnímané ako snaha o zvýšenie politickej kontroly nad inštitúciami. Prepustenie Kováčika, ktorý bol v kľúčovej pozícii pre boj proti korupcii, no sám bol odsúdený za korupčné správanie, môže vysielať signál, že boj proti korupcii nie je braný vážne.

Citát:„Všetci veríme v nevinu Dušana Kováčika. Z nášho pohľadu bol obeťou zmanipulovaného trestného konania, aby sa špeciálnym prokurátorom mohol stať Lipšic s úlohou pozatvárať hlavných predstaviteľov súčasných vládnych strán,“ vyhlásil Fico.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Širší kontext: Fico zopakoval, že Susko konal spravodlivo, keď podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora a rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Fico nerozumie, prečo chce opozícia odvolávať Suska za to, že konal v súlade so zákonom a svojou právomocou.

Podporu si podľa premiéra zaslúži aj ministerka kultúry. Podľa jeho slov presadila celý rad dôležitých mediálnych zákonov a robí to inak, ako by si to iní želali. Pýta sa, či má byť Šimkovičová odvolávaná za to, že vymenila v súlade so zákonom riaditeľa kultúrnej inštitúcie. Minister podľa neho má právo vybrať si ľudí, s ktorými chce pri riadení rezortu a jeho súčastí spolupracovať.

Šimkovičovej opozícia vyčíta okrem iného personálne zmeny v Slovenskej národnej galérii a v Slovenskom národnom divadle. Premiér zdôraznil, že Smer-SD nepodporí žiadny návrh opozície ani odvolávanie členov vlády.


Premiér zároveň avizuje, že parlament má na jeseň prebrať oficiálnu správu o atentáte z 15. mája v Handlovej. Fico opakovane tvrdí, že ho spáchal opozičný aktivista. Parlament má riešiť aj okolnosti úmrtia advokáta Ľubomíra Krivočenka vo väzbe z roku 2021. Fico si myslí, že za to nesie politickú zodpovednosť bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.


Vláda sa bude na svojom zasadnutí 21. augusta zaoberať návrhom oficiálnej odpovede vlády k správe Európskej komisie o právnom štáte na Slovensku. Tvrdenia Európskej komisie (EK) označil za nepravdivé. Myslí si, že v rokoch 2020 - 2023 tolerovala Komisia všetky „svinstvá“ na Slovensku. EK podľa neho čerpala informácie z neobjektívnych zdrojov.

Prečítaj si aj tieto články:

9. augusta 2024 o 8:32 Čas čítania 1:20 Vedenie STVR cenzurovalo reportáž o Tarabovi a pochybných zmluvách. Podľa autorky ju odvysielali v „oklieštenej verzii“ Vedenie STVR cenzurovalo reportáž o Tarabovi a pochybných zmluvách. Podľa autorky ju odvysielali v „oklieštenej verzii“
9. augusta 2024 o 7:17 Čas čítania 0:50 NAKA na konci augusta zanikne. Šutaj Eštok ozrejmil, aké útvary nahradia elitnú políciu NAKA na konci augusta zanikne. Šutaj Eštok ozrejmil, aké útvary nahradia elitnú políciu
8. augusta 2024 o 20:21 Čas čítania 0:31 Slovenská národná galéria má nového riaditeľa. Anton Bittner pol hodinu po vymenovaní zrušil bezplatný vstup Slovenská národná galéria má nového riaditeľa. Anton Bittner pol hodinu po vymenovaní zrušil bezplatný vstup

Domov
Zdieľať
Diskusia