Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
28. augusta 2024 o 19:19
Čas čítania 0:58

Situácia s nedostatkom vody na Sicílii je stále kritickejšia. Na ostrove sa šíri nelegálny predaj neoverenej predraženej vody

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na ostrove začínajú predávať vodu majitelia pokútnych cisterien bez oprávnenia.

  • Taliansky ostrov Sicília postihlo extrémne sucho, niektorí obyvatelia ostrova sú bez tečúcej vody už dva mesiace. Tisíce z nich situáciu riešia nákupom vody z pokútnych cisterien za neprimerané ceny.
  • Zrážky na Sicílii sú výrazne pod historickým priemerom už štyri roky. Talianska vláda vyhlásila v máji na ostrove núdzový stav a voda je teraz na prídel v desiatkach vnútrozemských miest.
  • Na nedostatok vody sú Sicílčania zvyknutí, avšak ich domáce vodojemy v časoch extrémneho, dlhotrvajúceho sucha prestávajú stačiť. Niektorí obyvatelia mesta Caltanissetta majú tečúcu vodu iba niekoľko hodín týždenne, iní zase musia rátať s dodatočnými nákladmi na vodu z cisterien.

Prečo je to dôležité: Dopyt po vode výrazne prekračuje dodávky, čo zneužívajú majitelia pokútnych cisterien bez oprávnenia. Tí vodu nadcenia a predávajú ju za privysoké ceny. Sicília je obľúbenou dovolenkovou destináciou mnohých Slovákov. Nelegálny predaj vody z neoverených zdrojov môže predstavovať zdravotné riziko pre tisíce ľudí na ostrove vrátane domácich aj turistov.


Širší kontext: Voda je v krajine oficiálne považovaná za verejný statok, súkromné pramene a studne sú určené len pre osobnú potrebu a vodu z nich je zakázané predávať. Distribuovať sa smie iba voda z verejných zdrojov prostredníctvom cisterien s oprávnením.


Oficiálne pravidlá sa však bežne obchádzajú, mnohé cisterny fungujú bez registrácie a ich prevádzkovatelia dodávajú obyvateľom vodu z nekontrolovaných zdrojov neistej kvality. Úrady v niekoľkých sicílskych mestách rozdali tento rok pokuty za neoprávnenú distribúciu a predaj kontaminovanej vody vo výške niekoľko tisíc eur.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež tieto články:

27. augusta 2024 o 9:06 Čas čítania 0:34 Grécky ostrov Santorini bojuje s masovým turizmom. Dovolenkári po novom zaplatia takmer 30-násobne vyššiu daň Grécky ostrov Santorini bojuje s masovým turizmom. Dovolenkári po novom zaplatia takmer 30-násobne vyššiu daň
26. augusta 2024 o 13:06 Čas čítania 0:43 V španielskom letovisku bojujú s inváziou medúz. Od mája popŕhlili viac ako 7-tisíc ľudí V španielskom letovisku bojujú s inváziou medúz. Od mája popŕhlili viac ako 7-tisíc ľudí
26. augusta 2024 o 6:39 Čas čítania 0:39 V Chorvátsku sa premnožili nebezpečné sršne. Lekári pri uštipnutiach zasahujú niekoľkokrát denne V Chorvátsku sa premnožili nebezpečné sršne. Lekári pri uštipnutiach zasahujú niekoľkokrát denne
Domov
Zdieľať
Diskusia