Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
11. septembra 2024 o 7:33
Čas čítania 1:34

Harrisová je „horšia než Biden“ a Trump je „hanbou“. Kandidáti na amerického prezidenta sa stretli v ostrej debate

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Debatu vysielala televízia ABC. Kandidáti sa stretli v Národnom centre ústavy vo Filadelfii, podľa dohodnutých pravidiel bez obecenstva a s vypnutými mikrofónmi v čase, keď na otázky odpovedal ich súper.

  • Prezidentský kandidát amerických republikánov Donald Trump a demokratická nominantka Kamala Harrisová sa v utorok stretli v ostro sledovanej televíznej debate, svojej možno jedinej pred novembrovými voľbami.
  • Už od úvodu prezentovali ostro rozdielne názory na budúcnosť krajiny i zahraničnú politiku. Obaja politici sa dostali do sporov okolo interrupcií, zdravotníctva, imigrácie či Trumpových právnych problémov.
  • Do detailov toho, čo by robili v prípade víťazstva, však veľmi nezachádzali. Konkrétne návrhy nespomenuli ani pri výmene názorov na vojnu v Pásme Gazy a ruskú inváziu na Ukrajine.

Harrisová obvinila Trumpa, že je ochotný ukončiť podporu Spojených štátov pre Ukrajinu, aby tak získal priazeň ruského prezidenta Vladimira Putina. Uviedla tiež, že ako viceprezidentka hovorila so zahraničnými lídrami a tí jej povedali, že Trump je „hanbou“. Exprezident zasa tvrdil, že Harrisová nenávidí Izrael, čo poprela s tým, že Izrael má právo brániť sa.

Bývalá prokurátorka a súčasná viceprezidentka Harrisová sa v utorkovej debate ofenzívnymi vyjadreniami zjavne dostala exprezidentovi pod kožu, na čo reagoval viditeľne nahnevane. Povedala okrem iného, že ľudia z Trumpových mítingov odchádzajú často predčasne „z únavy a nudy“. Trump, ktorého podľa Reuters frustruje množstvo ľudí na Harrisovej podujatiach, vyhlásil, že jeho mítingy sú „najväčšie a najúžasnejšie v histórii politiky“.


Zopakoval tiež tvrdenia, že demokrati umožňujú do USA prichádzať miliónom migrantov, a spomenul nepodloženú konšpiračnú teóriu, podľa ktorej haitskí migranti v meste Springfield v štáte Ohio „jedia psy“ a iné domáce zvieratá. Harrisová označila jeho slová za extrémne.


Trump počas debaty znova odmietol uznať porážku vo voľbách v roku 2020 a tvrdil, že pri svojom nedávnom vyjadrení, že prehral „o chlp“, len žartoval.


Potvrdil prísľub, že vyhostí milióny ľudí, ktorí sú v krajine nelegálne, a varoval, že Harrisová je „horšia než Biden“ a jej politika by premenila USA na Venezuelu. Harrisovú a Bidena opakovane nazval slabými a seba politikom, ktorého rešpektujú lídri po celom svete. Odvolal sa pritom na pochvalu maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý podľa neho povedal, že je „najobávanejším človekom“.


Prekvapením bolo, že si Harrisová a Trump, ktorí sa dosiaľ osobne nikdy nestretli, na začiatku diskusie podali ruky. Išlo o prvé podanie ruky na televíznej diskusii prezidentských kandidátov od roku 2016.

Anketa:
Kto podľa teba vyhrá voľby v USA?
Donald Trump.
Kamala Harris.
Donald Trump.
38 %
Kamala Harris.
62 %

Prečítaj si aj tieto články:

10. septembra 2024 o 13:31 Čas čítania 1:14 Vodcov skupiny, ktorá radikalizovala aj strelca z Teplárne, zadržali v USA. Zameriavali sa na rasovú vojnu či útoky na LGBT+ ľudí Vodcov skupiny, ktorá radikalizovala aj strelca z Teplárne, zadržali v USA. Zameriavali sa na rasovú vojnu či útoky na LGBT+ ľudí
10. septembra 2024 o 7:25 Čas čítania 0:46 Zomrel ikonický herec James Earl Jones. Daboval aj Darth Vadera zo Star Wars Zomrel ikonický herec James Earl Jones. Daboval aj Darth Vadera zo Star Wars
9. septembra 2024 o 18:25 Čas čítania 0:42 Paralympionička prišla o medailu. Pomohla trénerovi, a tak ju pred cieľom diskvalifikovali Paralympionička prišla o medailu. Pomohla trénerovi, a tak ju pred cieľom diskvalifikovali
Domov
Zdieľať
Diskusia