Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
včera 17. októbra 2024 o 20:07
Čas čítania 0:51

Haščák neuspel na Európskom súde pre ľudské práva. Toto je dôvod

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sťažnosť Jaroslava Haščáka súvisí so zásahom v sídle Penty z roku 2020.

  • Európsky súd pre ľudské práva zamietol 24. septembra sťažnosť Jaroslava Haščáka z dôvodu jej neprijateľnosti, pretože nevyčerpal všetky vnútroštátne opravné prostriedky.
  • Haščák podal sťažnosť v súvislosti so zásahom v bratislavskom sídle finančnej skupiny Penta z decembra 2020.
  • Súd konštatuje, že sťažovateľ nesplnil podmienky prijateľnosti, pretože nevyčerpal vnútroštátne prostriedky nápravy, konkrétne žalobu z dôvodu nesprávneho úradného postupu polície, podľa zákona o zodpovednosti štátu.

Prečo je to dôležité: Aby Európsky súd pre ľudské práva mohol zasiahnuť, musí sťažovateľ využiť najprv všetky dostupné opravné prostriedky v domovskej krajine. V opačnom prípade bude jeho žiadosť zamietnutá.

Citát: „Európsky súd pre ľudské práva sa tak nedostal k meritórnemu posudzovaniu veci, teda či došlo k porušeniu práv sťažovateľa, pretože jeho sťažnosť zamietol z procesných dôvodov,“ uviedli z rezortu spravodlivosti.

Širší kontext: K zásahu ozbrojených policajtov došlo 1. decembra 2020 v bratislavskom Digital Parku v súvislosti s kauzou Gorila. Vtedajšieho šéfa Penty a finančníka Jaroslava Haščáka spolu s ďalšími obvinili z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti, niekoľko týždňov bol vo väzbe.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Generálna prokuratúra SR obvinenie koncom augusta 2021 zrušila. Ministerstvo spravodlivosti sa neskôr v mene štátu finančníkovi ospravedlnilo za nezákonne vznesené obvinenie a väzobné stíhanie.

Finančníka a ďalších ľudí v súvislosti s kauzou v decembri 2022 opäť obvinili. Haščákovi v septembri tohto roka zrušil prokurátor obvinenie v kauze Gorila.

17. októbra 2024 o 18:08 Čas čítania 0:30 Razie v slovenských nemocniciach: Protimonopolný úrad si posvietil na niektoré z nich Razie v slovenských nemocniciach: Protimonopolný úrad si posvietil na niektoré z nich
Späť
Zdieľať
Diskusia