Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radoslava Horňáková
dnes 7. júla 2025 o 16:50
Čas čítania 2:34

REBRÍČEK: Toto je desať najlepších jedál zo zemiakov. Umiestnila sa aj obľúbená slovenská pochúťka

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
REBRÍČEK: Toto je desať najlepších jedál zo zemiakov. Umiestnila sa aj obľúbená slovenská pochúťka
Zdroj: Unsplash/Lars Blankers

Naši susedia sa umiestnili na piatom mieste.

Jednoduché a tradičné, no s chuťou, ktorá konkuruje celému svetu. Slovenské zemiakové placky sa v prestížnom rebríčku TasteAtlas dostali medzi najlepšie jedlá zo zemiakov na svete. Skončili na druhom mieste, hneď za kórejskými Gamjajeon.

Slovenské placky získali rovnaké hodnotenie ako víťaz – 4,5 z 5 bodov. TasteAtlas ich označil za „rustikálne, chrumkavé jedlo“, ktoré sa pripravuje z jednoduchých surovín a podáva sa buď samostatne, alebo ako príloha. Za top miesta, kde ich ochutnať, portál vybral podniky U Hromadov v Rajeckej Lesnej a Motel Duo v Oščadnici.

Zemiakové placky, známe aj ako haruľa, fučka, baba či cmunda, sa v rôznych regiónoch pripravujú na odlišné spôsoby – niekde s cesnakom, inde s kapustou či škvarkami. Ich miesto v rebríčku je dôkazom, že aj jedlo starých mám môže poraziť svetové špeciality.

Rebríček top desať jedál zo zemiakov

1. Gamjajeon (Južná Kórea)

Je to vyprážaná palacinka, ktorá sa pripravuje zo strúhaných alebo rozmixovaných zemiakov. Môže obsahovať jarnú cibuľku, pažítku, mrkvu alebo cibuľu. 

gamjajeon
Zdroj: tasteatlas.com

2. Zemiakové placky (Slovensko)

Zemiakové placky sú tradičné slovenské jedlo z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a korenín, ktoré sa opečú dozlatista na panvici. Podávajú sa ako sýte hlavné jedlo s mliečnymi výrobkami alebo ako príloha k duseným pokrmom.

zemiakove jedlo
Zdroj: tasteatlas.com

3. Llapingacho (Ekvádor)

Llapingachos sú tradičné ekvádorské zemiakové placky, ktoré sa často podávajú s pikantnou arašidovou omáčkou. Pripravujú sa z kaše zo zemiakov a syra, z ktorej sa tvarujú placky. Tie sa následne sploštia a opečú na panvici dozlatista. Zvyčajne sa llapingachos servírujú ako príloha k jedlám s avokádom, šalátom, volským okom, bravčovým mäsom alebo chorizom.

zemiakove jedlo
Zdroj: tasteatlas.com

4. Pommes fondantes (Francúzsko)

Pommes fondantes je tradičná francúzska príloha z mladých zemiakov, ktoré sa najprv opečú na masle a potom dusia vo vývare do mäkka. Zemiaky majú byť zvonku zlatisté a vo vnútri jemné, maslo je pri príprave nevyhnutné.

zemiakove jedlo
Zdroj: tasteatlas.com

5. Placki ziemniaczane (Poľsko)

Zemiakové placky sú tradičné jedlo známe po celom Poľsku. Pripravujú sa zo strúhaných zemiakov a cibule, zmiešaných s vajíčkami a často aj s múkou. Dochutiť sa dajú cesnakom, majoránom či bylinkami a smažia sa do chrumkava na panvici. Sú obľúbené pre svoju chrumkavú kôrku a mäkký vnútrajšok. Poliaci ich jedia najčastejšie s kyslou smotanou alebo hubovou omáčkou, no obľúbené sú aj na sladko – s jablkovým pyré alebo cukrom. Patria medzi najpopulárnejšie jedlá v strednej a východnej Európe.

zemiakove jedlo
Zdroj: tasteatlas.com

6. Tartiflette (Francúzsko)

Tartiflette je zapečené zemiakové jedlo z francúzskeho regiónu Savoie. Pripravuje sa zo zemiakov, syra Reblochon, cibule, údenej slaniny, bieleho vína a crème fraîche. Jedlo sa zapeká dozlata a podáva sa horúce, často so zeleným šalátom a bielym vínom. Vzniklo v 80. rokoch na podporu predaja syra Reblochon a rýchlo si získalo obľubu aj za hranicami Francúzska.

zemiakove jedlo
Zdroj: tasteatlas.com

7. Gratin dauphinois (Francúzsko)

Gratin dauphinois je tradičné francúzske zemiakové jedlo z regiónu Dauphiné. Pripravuje sa z tenkých plátkov zemiakov, crème fraîche a masla, ktoré sa zapekajú dozlata. Podáva sa ako hlavné jedlo so šalátom alebo ako príloha k mäsu či rybe. Prvýkrát sa spomína v roku 1788 na večeri u vojvodu z Clermont-Tonnerre.

zemiakove jedlo
Zdroj: tasteatlas.com

8. Pommes Anna (Francúzsko)

Pommes Anna je tradičné francúzske zemiakové jedlo z tenko nakrájaných zemiakov a masla, ochutené soľou a korením. Zemiaky sa ukladajú do vrstiev, pečú na sporáku a potom v rúre. Pri podávaní sa pekáč otočí, aby bola na vrchu chrumkavá kôrka. Jedlo vynašiel šéfkuchár Adolf Dugléré v 19. storočí a zvyčajne sa podáva ako príloha k pečenému mäsu.

zemiakove jedlo
Zdroj: tasteatlas.com

9. Bulviniai blynai (Litva)

Bulviniai blynai sú tradičné litovské zemiakové placky zo strúhaných zemiakov, cibule, vajec a múky, ochutené soľou, korením a niekedy citrónovou šťavou. Vyprážajú sa do zlatista.

Podávajú sa s kyslou smotanou, jablkovým pyré alebo džemom a sú obľúbenou pochúťkou počas Vianoc aj Chanuky.

zemiakove jedlo
Zdroj: tasteatlas.com

10. Crocchè (Taliansko)

Crocchè je sicílska vyprážaná pochúťka zo zemiakovej kaše, vajec, parmezánu, mozzarelly a byliniek. Niekedy obsahuje aj syr provolone, prosciutto alebo salámu. Inšpirovaná francúzskymi kroketami, vznikla v 17. storočí na Sicílii. Podáva sa horúca, chrumkavá a často s citrónovou šťavou ako pouličné jedlo alebo príloha.

zemiakove jedlo
Zdroj: tasteatlas.com
7. júla 2025 o 8:33 Čas čítania 1:01 Ako správne grilovať: Toto sú užitočné tipy, o ktorých si možno nepočul Ako správne grilovať: Toto sú užitočné tipy, o ktorých si možno nepočul
6. júla 2025 o 13:40 Čas čítania 0:35 Chcel si spraviť selfie s medveďom, doplatil na to životom. Talianskeho turistu v Rumunsku zabila šelma Chcel si spraviť selfie s medveďom, doplatil na to životom. Talianskeho turistu v Rumunsku zabila šelma
1. júla 2025 o 7:00 Čas čítania 8:03 Podvody na letných brigádach: Ako neprísť o peniaze, ako ťa šéf oklame, ak robíš bez zmluvy a ako si vyberať správnu brigádu? Podvody na letných brigádach: Ako neprísť o peniaze, ako ťa šéf oklame, ak robíš bez zmluvy a ako si vyberať správnu brigádu?


 
 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia