Naši susedia sa umiestnili na piatom mieste.
Jednoduché a tradičné, no s chuťou, ktorá konkuruje celému svetu. Slovenské zemiakové placky sa v prestížnom rebríčku TasteAtlas dostali medzi najlepšie jedlá zo zemiakov na svete. Skončili na druhom mieste, hneď za kórejskými Gamjajeon.
Slovenské placky získali rovnaké hodnotenie ako víťaz – 4,5 z 5 bodov. TasteAtlas ich označil za „rustikálne, chrumkavé jedlo“, ktoré sa pripravuje z jednoduchých surovín a podáva sa buď samostatne, alebo ako príloha. Za top miesta, kde ich ochutnať, portál vybral podniky U Hromadov v Rajeckej Lesnej a Motel Duo v Oščadnici.
Zemiakové placky, známe aj ako haruľa, fučka, baba či cmunda, sa v rôznych regiónoch pripravujú na odlišné spôsoby – niekde s cesnakom, inde s kapustou či škvarkami. Ich miesto v rebríčku je dôkazom, že aj jedlo starých mám môže poraziť svetové špeciality.
Rebríček top desať jedál zo zemiakov
1. Gamjajeon (Južná Kórea)
Je to vyprážaná palacinka, ktorá sa pripravuje zo strúhaných alebo rozmixovaných zemiakov. Môže obsahovať jarnú cibuľku, pažítku, mrkvu alebo cibuľu.

2. Zemiakové placky (Slovensko)
Zemiakové placky sú tradičné slovenské jedlo z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a korenín, ktoré sa opečú dozlatista na panvici. Podávajú sa ako sýte hlavné jedlo s mliečnymi výrobkami alebo ako príloha k duseným pokrmom.

3. Llapingacho (Ekvádor)
Llapingachos sú tradičné ekvádorské zemiakové placky, ktoré sa často podávajú s pikantnou arašidovou omáčkou. Pripravujú sa z kaše zo zemiakov a syra, z ktorej sa tvarujú placky. Tie sa následne sploštia a opečú na panvici dozlatista. Zvyčajne sa llapingachos servírujú ako príloha k jedlám s avokádom, šalátom, volským okom, bravčovým mäsom alebo chorizom.

4. Pommes fondantes (Francúzsko)
Pommes fondantes je tradičná francúzska príloha z mladých zemiakov, ktoré sa najprv opečú na masle a potom dusia vo vývare do mäkka. Zemiaky majú byť zvonku zlatisté a vo vnútri jemné, maslo je pri príprave nevyhnutné.

5. Placki ziemniaczane (Poľsko)
Zemiakové placky sú tradičné jedlo známe po celom Poľsku. Pripravujú sa zo strúhaných zemiakov a cibule, zmiešaných s vajíčkami a často aj s múkou. Dochutiť sa dajú cesnakom, majoránom či bylinkami a smažia sa do chrumkava na panvici. Sú obľúbené pre svoju chrumkavú kôrku a mäkký vnútrajšok. Poliaci ich jedia najčastejšie s kyslou smotanou alebo hubovou omáčkou, no obľúbené sú aj na sladko – s jablkovým pyré alebo cukrom. Patria medzi najpopulárnejšie jedlá v strednej a východnej Európe.

6. Tartiflette (Francúzsko)
Tartiflette je zapečené zemiakové jedlo z francúzskeho regiónu Savoie. Pripravuje sa zo zemiakov, syra Reblochon, cibule, údenej slaniny, bieleho vína a crème fraîche. Jedlo sa zapeká dozlata a podáva sa horúce, často so zeleným šalátom a bielym vínom. Vzniklo v 80. rokoch na podporu predaja syra Reblochon a rýchlo si získalo obľubu aj za hranicami Francúzska.

7. Gratin dauphinois (Francúzsko)
Gratin dauphinois je tradičné francúzske zemiakové jedlo z regiónu Dauphiné. Pripravuje sa z tenkých plátkov zemiakov, crème fraîche a masla, ktoré sa zapekajú dozlata. Podáva sa ako hlavné jedlo so šalátom alebo ako príloha k mäsu či rybe. Prvýkrát sa spomína v roku 1788 na večeri u vojvodu z Clermont-Tonnerre.

8. Pommes Anna (Francúzsko)
Pommes Anna je tradičné francúzske zemiakové jedlo z tenko nakrájaných zemiakov a masla, ochutené soľou a korením. Zemiaky sa ukladajú do vrstiev, pečú na sporáku a potom v rúre. Pri podávaní sa pekáč otočí, aby bola na vrchu chrumkavá kôrka. Jedlo vynašiel šéfkuchár Adolf Dugléré v 19. storočí a zvyčajne sa podáva ako príloha k pečenému mäsu.

9. Bulviniai blynai (Litva)
Bulviniai blynai sú tradičné litovské zemiakové placky zo strúhaných zemiakov, cibule, vajec a múky, ochutené soľou, korením a niekedy citrónovou šťavou. Vyprážajú sa do zlatista.
Podávajú sa s kyslou smotanou, jablkovým pyré alebo džemom a sú obľúbenou pochúťkou počas Vianoc aj Chanuky.

10. Crocchè (Taliansko)
Crocchè je sicílska vyprážaná pochúťka zo zemiakovej kaše, vajec, parmezánu, mozzarelly a byliniek. Niekedy obsahuje aj syr provolone, prosciutto alebo salámu. Inšpirovaná francúzskymi kroketami, vznikla v 17. storočí na Sicílii. Podáva sa horúca, chrumkavá a často s citrónovou šťavou ako pouličné jedlo alebo príloha.
