Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
3. mája 2023, 8:15
Čas čítania 0:36

Hrozí, že v krajinách EÚ budeme musieť zbúrať až 35 miliónov budov. Za tento radikálny krok môže život ohrozujúci materiál

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Štáty Európskej únie majú sedem rokov na to, aby nebezpečný materiál odstránili z miliónov stavieb.

Slovensko bude musieť v rámci ekologického plánu Európskej únie obmedziť stavby, ktoré využívajú azbest. Dôvodom je zdravotné riziko práce s týmto materiálom, ktorý je nebezpečný pre zdravie stavebných pracovníkov.

Členské štáty Európskej únie by tak podľa nových pravidiel museli zrekonštruovať alebo zbúrať až 35 miliónov stavieb v Európe, informuje RTVS.

Až 85 percent prípadov rakoviny

Azbest je materiál, ktorý sa využíva na stavebné práce, v odpadovom hospodárstve, ale aj pri hasení. Výskumy preukázali, že je to nebežnečný karcinogén, ktorý spôsobuje až 85 percent prípadov rakoviny pľúc pracovníkov na stavbách.

„Komisia navrhla v novej smernici o ochrane pracovníkov, aby sa znížil povolený limit častíc na kubický centimeter, ktorému môžu byť pracovníci vystavení,“ priblížila Irena Jenčová z Euractivu pre RTVS.

Komisia plánuje znížiť limit až desaťnásobne, čo by znížilo počet prípadov rakoviny. Azbest bol v Európskej únii zakázaný v roku 2005, no dovtedy bolo pomocou tohto materiálu postavených viac ako 220 miliónov budov.

dom
Zdroj: Wikimedia Commons
Domov
Zdieľať
Diskusia