Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tereza Šnajdrová
4. mája 2023 o 8:02
Čas čítania 0:36

Medzinárodná firma nahradí až 8-tisíc zamestnancov umelou inteligenciou. Funguje aj na Slovensku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Technologický gigant IBM očakáva, že do piatich rokov umelá inteligencia nahradí až 30 % pracovných pozícií z tých, ktoré je možné nahradiť AI.

Technologická medzinárodná spoločnosť IBM zruší až 7800 pracovných miest v back-office. Jednu pozíciu bude novo zastávať umelá inteligencia a podľa generálneho riaditeľa spoločnosti AI do piatich rokov nahradí až 30 percent firemných pozícií, informujú QZ a New York Post.

Spoločnosť IBM pozastavuje nábor nových zamestnancov na pozíciách, ktoré by mohla vykonávať umelá inteligencia, uviedol generálny riaditeľ Arvind Krishna. To sa týka predovšetkým back-office pozícií, ako sú HR či ďalšie administratívne miesta. Takých je však vo spoločnosti až 26 000.

„Pokojne by som povedal, že 30 % z nich bude počas piatich rokov nahradených umelou inteligenciou a automatizáciou,“ opísal Krishna. V praxi to tak znamená, že spoločnosť plánuje zrušiť až 7800 pracovných miest.

 
Ide o jednu z najväčších strategických zmien v spoločnosti, pomocou ktorej vedenie IBM reaguje na stále sa zlepšujúcu schopnosť AI vykonávať prácu, ktorú predtým robili ľudia. Takýto krok však zároveň nahráva obávam verejnosti, ako technológia zmení pracovnú silu a pracovný trh.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Mikita Yo

 

Domov
Zdieľať
Diskusia