Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
11. mája 2023, 19:57
Čas čítania 1:03

Zamestnanci majú nárok na príspevok až do výšky 200 eur. Čo musia splniť?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Príspevok úradu práce, sociálnych vecí a rodiny na dochádzku do práce sa pohybuje až do výšky 200 eur mesačne.

Zamestnancom štát môže preplatiť náklady za cestovanie do práce. Príspevok úradu práce, sociálnych vecí a rodiny môže pokryť zamestnancom náklady až do výšky 200 eur mesačne, uvádza úrad na webe. 

„Príspevok slúži na úhradu časti cestovných výdavkov na dochádzku z miesta trvalého pobytu alebo z miesta prechodného pobytu do miesta výkonu zamestnania uvedeného v pracovnej zmluve a späť zamestnancovi,“ uvádza úrad. 

Uchádzač musí splniť tieto podmienky: 

  • bol najmenej tri mesiace vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie,
  • z evidencie uchádzačov o zamestnanie bol vyradený z dôvodu vzniku pracovného pomeru,
  • je zamestnancom,
  • o príspevok na dochádzku písomne požiada najneskôr do jedného mesiaca od nástupu do zamestnania,
  • adresa trvalého alebo prechodného pobytu je iná ako adresa miesta výkonu práce.

Finančný príspevok úrad poskytuje maximálne počas 6 mesiacov na základe písomnej dohody o poskytnutí príspevku, ktorú uzatvorí úrad a zamestnanec.

Výnimku má zamestnanec, ktorý bol v čase pred zamestnaním znevýhodneným uchádzačom. V tomto prípade mu úrad príspevok môže poskytnúť aj v priebehu ďalších 6 mesiacov. 

Opakovane môže uchádzač o príspevok požiadať až po uplynutí jedného roka od ukončenia jeho poskytovania. 

Zamestnanec môže od štátu dostávať až 200 eur mesačne 

Príspevok na dochádzku za prácou sa pohybuje vo výške od 10 až 200 eur. Suma závisí od vzdialenosti adresy zamestnanca a adresy zamestnania. Minimálna vzdialenosť, keď má zamestnanec nárok na príspevok, je minimálne 1 kilometer. Maximálnu výšku príspevku dostanú zamestnanci, ktorých zamestnanie je vzdialené minimálne 200 km od miesta ich bydliska. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Na výške príspevku sa odzrkadľuje aj počet odpracovaných dní v danom mesiaci. Ak žiadateľ odpracuje menej, ako je celkový počet pracovných dní v mesiaci, výška poskytnutého príspevku sa zníži. 

Domov
Zdieľať
Diskusia