Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
12. mája 2023 o 8:20
Čas čítania 0:45

V reštaurácii zabíjalo „špeciálne“ sushi. Na prvý pohľad neškodná ingrediencia v USA usmrtila 2 zákazníkov a otrávila 40 ľudí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V súvislosti s početnými otravami už reštauráciu úrady zatvorili a v súčasnosti prebieha vyšetrovanie.

Dvaja ľudia zomreli a viac ako 40 ďalších sa otrávilo po večeri v sushi reštaurácii v americkom štáte Montana. Obete si podľa The Independent objednali „špeciálnu rolku“, ktorá obsahovala lososa a hubu smrčok. Incident sa odohral ešte v apríli.

Americká správa potravín a liečiv, rovnako ako ministerstvo verejného zdravia a sociálnych služieb v Montane zistilo, že huby podávané v reštaurácii boli vypestované v Číne a vyskytli sa vo viacerých amerických štátoch. 

Huba, ktorá je za bežných okolností jedlá

Smrčky sú bežne jedlé huby. Otrava však môže nastať pri konzumácii väčšieho množstva týchto húb, nedostatočnej tepelnej úprave, konzumácii v surovom stave alebo spolu s alkoholickými nápojmi. 

„Uvedomujeme si, že viacerí naši zákazníci, ktorí u nás jedli v pondelok 17. apríla 2023, ochoreli,“ uviedla reštaurácia vo vyhlásení. „Veríme, že spoločnou zložkou, ktorú všetci skonzumovali, boli vypestované smrčkové huby schválené FDA, ktoré sa použili v pondelkovej špeciálnej rolke.“

Začiatkom mája miestne úrady uviedli, že sa u ďalších troch zákazníkov objavili vážne príznaky a museli byť ošetrení v nemocnici.

V súčasnosti prebieha oficiálne vyšetrovanie príčin úmrtí. Úrady uviedli, že reštaurácia spolupracovala pri vyšetrovaní, aj keď ju zatvorili 21. apríla po prijatí niekoľkých sťažností na otravu jedlom.

Sushi
Zdroj: Unsplash/Jakub Dziubak
Domov
Zdieľať
Diskusia