Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská TASR
28. mája 2023, 13:35
Čas čítania 0:51

Táto žena je pýchou Slovenska: Michaela Musilová bude veliť simulovanej vesmírnej misii, v tíme bude aj paraastronaut

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výskumníci chcú vesmír sprístupniť aj ľuďom, ktorí majú telesné postihnutie.

Slovenská astrobiologička Michaela Musilová bude veliteľkou simulovanej vesmírnej misie, ktorá bude mať v posádke paraastronauta. Uskutoční sa v poľskej vesmírnej výskumnej stanici LunAres. Priblížila to Musilová s tým, že misia je súčasťou výskumnej štúdie, ktorá je zameraná na náročnejšie vesmírne misie, najmä čo sa týka ľudských faktorov.


V tíme tak bude aj simulovaný astronaut s fyzickým postihnutím. Chcú sa podľa jej slov pripraviť na skutočné misie, napríklad na Mars, a na situáciu, keď sa niekto zraní. Budú tak vedieť správne reagovať.

„Zároveň chceme vesmír sprístupniť aj ľuďom, ktorí majú existujúce postihnutie. Ale napríklad sú brilantní v biológii, inžinierstve alebo v niečom inom a pre postihnutie by normálne nemohli ísť do vesmíru,“ doplnila.


Ak sa podľa nej dokáže vytvoriť priaznivé prostredie aj pre nich, môžu ísť aj oni na vesmírne misie. Posádka bude musieť prejsť výcvikom prežitia v extrémnom prostredí. To má zahŕňať prežitie vo vzduchu, vo vode a na pevnine, ako aj lekársky výcvik prvej pomoci.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Michaela Musilová minulý rok oznámila, že v priebehu najbližších štyroch rokov plánuje vystúpiť na najvyšší vrch každého kontinentu. Astrobiologička v rámci tejto misie skúma mikroorganizmy, ktoré sú také odolné, že by sa mohli porovnávať s tými, ktoré by sa teoreticky mohli nachádzať aj na Marse. Nedávno predstavila dokumentárny film o svojej expedícii na Kilimandžáro, ktorý režírovala a produkovala.

Domov
Zdieľať
Diskusia