Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
4. júla 2023, 20:20
Čas čítania 0:56

Kofeín v káve nie je jediná látka, ktorá pozitívne stimuluje mozog. Vedci zistili, že má viac špeciálnych výhod

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Potvrdzuje to štúdia vedcov z Univerzity v Minhu v Portugalsku, ktorú zverejnili v časopise Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Bez kávy si milióny ľudí na celom svete nevedia predstaviť začiatok dňa, pretože ich robí bdelejšími. Vedci však skúmali, či povzbudivý účinok kávy závisí len od kofeínu alebo či sú v hre aj ďalšie faktory. 

Zatiaľ čo kofeín posilňuje oblasti mozgu, vďaka ktorým sa človek cíti viac bdelý, káva priniesla pozitívne účinky aj pre oblasti mozgu, ktoré ovplyvňujú pracovnú pamäť a cielené správanie.

Ľudí, ktorí bežne pijú minimálne jednu šálku kávy denne, požiadali, aby nepili kofeínové nápoje najmenej tri hodiny pred testom. Potom zozbierali ich sociálne a demografické údaje a podstúpili dve krátke MRI vyšetrenia mozgu. Jedno vyšetrenie pred vypitím štandardizovanej šálky kávy alebo užitím kofeínu a druhé hodinu po ňom.

Špeciálne výhody pitia kávy nespôsobuje iba kofeín

Ukázalo sa, že konzumácia kávy aj kofeínu znížila nervovú konektivitu v mozgovej aktivite, ktorá sa podieľa na procesoch sebapoznávania a sebareflexie. Podľa vedcov to naznačuje, že ľudia boli viac pripravení prejsť od odpočinku k práci na úlohách.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Pitie kávy zvýšilo konektivitu v nervovej sieti mozgu, ktorá kontroluje videnie a ďalšie časti zapojené do pracovnej pamäti, poznávania a cieleného správania. Tieto účinky nezistili u účastníkov testu, ktorí užívali iba kofeín. „Subjekty boli po káve pripravenejšie na akciu a pozornejšie na vonkajšie podnety,“ povedala spoluautorka štúdie Maria Picóová-Pérezová.

„Existuje všeobecné očakávanie, že káva zvyšuje bdelosť a psychomotorické fungovanie. Keď lepšie pochopíme tieto mechanizmy, môžeme skúmať faktory, ktoré ho môžu ovplyvňovať, a dokonca aj potenciálne výhody tohto mechanizmu,“ vysvetlil spoluautor štúdie Nuno Sousa.

káva
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia