Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
13. júla 2023, 20:00
Čas čítania 0:38

V jazere u našich susedov našli parazita, ktorý sa kúpajúcim sa zavŕtal do kože. Vodnú plochu museli okamžite uzavrieť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pri prvých symptómoch je potrebná návšteva lekára.

V jazere v Plzni objavili larvy parazitických červov, ktorý sa kúpajúcim sa zavŕtal do kože a spôsobil im tak nepríjemné vyrážky a ekzém. Dermatológovia informujú, že medzi symptómy patrí aj neznesiteľné svrbenie, teplota a nevoľnosť, píše CNN Prima.cz.  

„Citlivejší jedinci môžu mať zväčšené lymfatické uzliny a väčšie opuchliny,“ povedala hygienička Jana Bělohlávková. Pred parazitom kúpajúcich sa neochráni ani sprcha a pri prvých symptómoch je potrebné navštíviť lekára. 

Hygienici museli pre parazity uzavrieť niekoľko vodných plôch. „Jazierko v Škodalande sa uzavrelo 23. júna, teda v rovnaký deň, keď sa otvorilo. Zistilo sa, že sa podvečer u ľudí, ktorí sa v ňom kúpali, objavila svrbivá vyrážka,“ vyhlásil Úrad mestského obvodu Plzeň 3.

Za výskyt parazitov môžu vodné ulitníky, ktoré z jazera museli povyberať. Pred opätovným otvorením budú musieť vodnú plochu mechanicky vyčistiť. 

Na pozore sa treba mať aj na Slovensku a dbať na pokyny hygienikov. Mnohé vodné plochy sú aj na Slovensku uzatvorené. Hygienici na toto leto povolili kúpanie v týchto jazerách a bazénoch. 

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/AP/Robert Michael
Domov
Zdieľať
Diskusia