Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
27. augusta 2023, 8:56
Čas čítania 1:39

Strhnuté strechy, potopené lode a krúpy s veľkosťou tenisovej lopty. Toto všetko spôsobili včerajšie búrky na severe Slovenska

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Počas búrky vytiahli z Oravskej priehrady nehybné telo ženy.

Na severe Slovenska zostalo po intenzívnej búrke bez elektrickej energie viac ako 20 000 odberných miest. Najviac postihnutými regiónmi sú Horné Považie, Kysuce a sever Oravy. TASR o tom v sobotu večer informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

Dolámané stromy, ktoré skončili na chodníku na cintoríne v obci Veľké Rovné, okres Bytča, v sobotu 26. augusta 2023.
Dolámané stromy, ktoré skončili na chodníku na cintoríne v obci Veľké Rovné, okres Bytča, v sobotu 26. augusta 2023. Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová


„Búrka, ktorá sa popoludní prehnala severom stredného Slovenska, zapríčinila početné poruchy na elektrických vedeniach. Dlhodobejšie výpadky elektriny zasiahli viac ako 40 000 odberných miest. Ešte o 19.00 h nemalo elektrický prúd približne 20 000 domácností,“ zhodnotil Gejdoš.


Podotkol, že energetici dostávajú situáciu postupne pod kontrolu. Počas soboty obnovia dodávku vo viacerých lokalitách. „Aj napriek tomu musia niektorí obyvatelia počítať s tým, že viaceré opravy potrvajú minimálne do nedele 27. augusta, prípadne dlhšie,“ povedal hovorca. Dodal, že hovoriť o konkrétnych obciach alebo oblastiach je vzhľadom na rýchlo sa meniacu situáciu ešte predčasné.

Počas búrky na severe padali krúpy veľkosti tenisovej lopty.
Počas búrky na severe padali krúpy veľkosti tenisovej lopty. Zdroj: Facebook.com/Severe Weather Slovakia o.z.


Najkritickejšia situácia bola v sobotu večer v okresoch Púchov, Považská Bystrica, Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto a Námestovo. Popoludní sa objavili problémy s distribúciou elektriny prakticky vo všetkých okresoch Žilinského kraja a tiež v severnej časti Trenčianskeho kraja. Tam, kde to technické možnosti a situácia umožňovali, došlo v krátkom čase k presmerovaniu zásobovania cez neporušené okruhy.


Najviac výpadkov podľa Gejdoša spôsobili stromy a konáre poopierané alebo popadané na vzdušné vedenia vysokého napätia. „Keďže došlo k poškodeniam na rozsiahlom území, vyhľadávanie poruchových miest je časovo náročné a v niektorých oblastiach stále prebieha,“ vysvetlil.

Počas búrky zostali popadané stromy, pre ktoré boli neprejazdné cesty. Takto to vyzeralo v oravskej dedine Bobrov v okrese Námestovo.
Počas búrky zostali popadané stromy, pre ktoré boli neprejazdné cesty. Takto to vyzeralo v oravskej dedine Bobrov v okrese Námestovo. Zdroj: Facebook.com/Obec Bobrov

V dôsledku intenzívnych búrok na severe boli zaplavené mnohé miesta a viaceré úseky ciest zostali neprejazdné pre popadané stromy. Búrka strhla aj strechy na domoch, napríklad z kultúrneho domu v žilinskej mestskej časti Považský Chlmec. Počas búrky padali krúpy veľkosti tenisovej lopty.

Strecha, ktorú strhlo z kultúrneho domu v žilinskej mestskej časti Považský Chlmec v sobotu 26. augusta 2023.Strecha, ktorú strhlo z kultúrneho domu v žilinskej mestskej časti Považský Chlmec v sobotu 26. augusta 2023.Strecha, ktorú strhlo z kultúrneho domu v žilinskej mestskej časti Považský Chlmec v sobotu 26. augusta 2023.
Zobraziť galériu
(3)

Búrky zasiahli aj súťaž kajutových lodí na Oravskej priehrade. Dve z lodí potopila a jednu poškodila (mala zlomený sťažeň). Ich posádky skončili vo vode, no vďaka záchranným vestám sa udržali na hladine. Na mieste zasahovali dobrovoľníci z Oravského záchranného systému (ORS). Pomáhali aj pri vytiahnutí nehybného tela z vody, píše regionálny denník MY Orava.

1. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:06 REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov

„Okamžite sme išli k mostu s člnom a vodným skútrom, pribrali sme policajtov. Približne sto metrov pod mostom sme zbadali nehybné telo, zachytili sme ho, presunuli na breh a odovzdali polícii a hasičom,“ povedal Ľudovít Planieta z ORS. Prvou tohtoročnou obeťou Oravskej priehrady sa stala 80-ročná žena, príčinu úmrtia už vyšetruje polícia.

„Lode našťastie neklesli celkom ku dnu, dali sa odtiahnuť. Jednu sme priblížili celkom k brehu, druhú sme potiahli čo najbližšie. Nepamätám sa, že by tu bolo toľko vody koncom augusta. Ale aj keď je nízka, treba sa správať opatrne, voda chyby neodpúšťa,“ dodal Planieta.

Na Oravskej priehrade sa počas sobotňajšej búrky potopili lode.Na Oravskej priehrade sa počas sobotňajšej búrky potopili lode.
Zobraziť galériu
(2)
Domov
Zdieľať
Diskusia