Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová
6. októbra 2023, 13:13
Čas čítania 0:43

REBRÍČEK: Toto je 10 miest Európy s najviac znečisteným ovzduším. Každé z nich Slováci navštevujú s obľubou

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zlá kvalita ovzdušia môže mať neblahý vplyv na ľudské zdravie. Štúdia zisťovala prítomnosť a množstvo jemných častíc, ktoré znečisťujú ovzdušie a pre zdravie predstavuje najväčšie riziko.

Spoločnosť StressFreeCar­Rental.com, ktorá prenajíma autá, vykonala štúdiu, aby odhalila úroveň znečistenia vzduchu v najväčších európskych mestách. V top desiatke sa umiestnili vyhľadávané dovolenkové destinácie turistov z celého sveta, upozornil portál timeout.com. 

Zlá kvalita ovzdušia môže mať neblahý vplyv na ľudské zdravie. Štúdia zisťovala prítomnosť a množstvo jemných častíc, ktoré znečisťujú ovzdušie a pre zdravie predstavuje najväčšie riziko. 

Maximálne množstvo znečisťujúcich látok vo vzduchu je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie 5 μg/m3. Na prvej priečke rebríčka sa umiestnila talianska metropola, ktorá tieto hodnoty prevýšila takmer štvornásobne (19,7 μg/m3). 

Druhé miesto obsadili grécke Atény (13,6 μg/m3) a v tesnom závese sa s približne rovnakými hodnotami umiestnili Praha (12,7 μg/m3), Barcelona (12,6 μg/m3) a Berlín (12,2 μg/m3).

V druhej polovici zoznamu sa nachádza aj Rím (11,7 μg/m3) a Paríž (11,2 μg/m3). S prekvapivo zlým výsledkom skončili aj mestá, kde je populárna cyklistická doprava. Na posledných troch priečkach skončil Brusel (10,5 μg/m3), Hamburg (10 μg/m3) a Amsterdam (9,5 μg/m3).

Zoznam miest s najviac znečisteným ovzduším: 

  1. Miláno, Taliansko
  2. Atény, Grécko
  3. Praha, Česká republika
  4. Barcelona, Španielsko
  5. Berlín, Nemecko
  6. Rím, Taliansko
  7. Paríž, Francúzsko
  8. Brusel, Belgicko
  9. Hamburg, Nemecko
  10. Amsterdam, Holandsko
Amsterdam
Zdroj: REFRESHER/Kuni Nguyenová
Domov
Zdieľať
Diskusia