Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
31. decembra 2023, 12:32
Čas čítania 0:48

VIDEO: Na Novom Zélande už privítali rok 2024. Oslávili ho veľkolepým ohňostrojom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rok 2024 je tu.

Na niektorých ostrovoch v Tichom oceáne sa už rok 2024 začal. Ako prví ho privítali o 11.00 h SEČ na atole Kiritimati s približne 7 300 obyvateľmi, ktorý je súčasťou ostrovnej republiky Kiribati. 

Len 15 minút neskôr nasledovali Chathamské ostrovy, ktoré patria k Novému Zélandu. Nachádzajú sa asi 800 kilometrov východne od novozélandského Južného ostrova a majú vlastné časové pásmo. Na dvoch z desiatich ostrovov tohto súostrovia žije okolo 700 ľudí.

Hodinu po Kiritimati začali novoročné oslavy na Novom Zélande, ako aj v ostrovných štátoch Samoa a Tonga. Na samojskom najväčšom ostrove Savai‘i a v hlavnom meste Apia na ostrove Upolu spustili veľké ohňostroje koordinovane o polnoci novozélandskí pyrotechnici.

Ohňostroj je na Novom Zélande veľkolepý 

Ohňostrojom na Novom Zélande tradične dominovala svetelná šou na 328-metrovej televíznej a vyhliadkovej veži Sky Tower v Aucklande. Na 55., 61. a 64. poschodí pripravili celkovo 500 kilogramov pyrotechniky. Plánovaná bola aj laserová šou. Podľa médií všetko potrebné pripravovali šesť mesiacov.

O pozornosť sa o dve hodiny neskôr prihlási austrálske Sydney, kde bude svetoznámy obrovský ohňostroj na moste v prístave sledovať asi milión ľudí.

Ako posledná rok 2024 privíta – 12 hodín po Slovensku – Americká Samoa, ktorá sa nachádza len 220 kilometrov východne od Samoy na druhej strane dátumovej hranice.

Domov
Zdieľať
Diskusia