Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
8. februára 2024, 19:34
Čas čítania 1:10

Žilinka tvrdí, že o zmenách v Trestnom zákone nemlčal. Pellegrinimu vraj poslal list s pripomienkami

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Maroš Žilinka odmieta, že by mlčal pri novele Trestného zákona.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta, že by mlčal pri novele Trestného zákona, i to, že by sa zúčastnil na nejakých tajných stretnutiach. Uviedol to počas Hodiny otázok v pléne Národnej rady SR. Skonštatoval, že svoje pripomienky tlmočil predsedovi Národnej rady SR Petrovi Pellegrinimu. Do akej miery sa zapracovali v pozmeňujúcich návrhoch, podľa vlastných slov nevie, pretože nepozná pozmeňujúce návrhy.

„Nie som ticho, nezúčastňujem sa však na marketingových aktivitách,“ vyhlásil Žilinka a ohradil sa voči zaťahovaniu Generálnej prokuratúry SR a prokurátorov do politického boja. Tvrdí, že na odbornej úrovni komunikoval so šéfom parlamentu, listom mu tlmočil svoje pripomienky k novele a následne sa s ním aj stretol za účasti ministra spravodlivosti Borisa Suska.

Denník N informoval, že Žilinka list nezverejnil a neodpovedá na otázky. Podľa denníka Žilinka žiadal, aby za prijatie úplatku nad 650-tisíc eur hrozil trest sedem až pätnásť rokov väzenia. Prokurátor Pellegrinimu v liste poslal svoje požiadavky v podobe paragrafového znenia, aby ich koalícia mohla prekopírovať do svojho návrhu.

Žilinka tvrdí, že jeho pripomienky sa týkali aj korupčných trestných činov

Priblížil, že jeho pripomienky sa týkali viacerých častí. A to korupčnej trestnej činnosti a súladu ustanovení s medzinárodnými záväzkami, ďalej garantovania práva na zákonného sudcu v trestných veciach. Reagoval nimi podľa vlastných slov aj na nález Ústavného súdu SR k podmienkam ukladania trestu prepadnutia majetku. Ďalšia časť sa mala týkať príslušnosti súdov pri poškodzovaní finančných záujmov Európskej únie a aj prehliadky a kontroly pozemkov.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Poslankyňa Zuzana Mesterová sa v rámci doplňujúcej otázky generálneho prokurátora pýtala aj na názor ku skráteniu premlčacej lehoty i pri znásilneniach. Žilinka reagoval, že aj zmeny premlčacích lehôt vyjadrujú predstavu navrhovateľa o smerovaní trestnej politiky a je to legitímne právo navrhovateľa, tak ako je legitímne právo opozície zmeny kritizovať a podať pozmeňujúce návrhy. „To nie je kompetencia generálneho prokurátora,“ dodal.

žilinka
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Späť
Zdieľať
Diskusia