Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
5. apríla 2024, 14:53
Čas čítania 0:56

Keď prekročíš rýchlosť o 11 km/h, môžeš zo zákona dostať pokutu až 800 eur. O výnimke však vie málokto

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Za prekročenie rýchlosti môžeš dostať aj 39-eurovú pokutu, ale aj takmer 800-eurovú pokutu.

Za prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti môže dostať vodič na Slovensku pokuty v rôznej výške, závisí to od viacerých faktorov. V niektorých situáciách môžu vodiči dostať pokutu vo výške 798 eur za prekročenie rýchlosti o 70 km/h, niekedy môžu šoféri dostať rovnakú pokutu za prekročenie rýchlosti len o 11 km/h, upozorňuje portál autonoviny.sk

Podľa zákona o cestnej premávke platí, že ak motorista v obci presiahne maximálnu povolenú rýchlosť o 70 km/h, dostane pokutu vo výške až 798 eur. Ak je motorista mimo obce a prekročí maximálnu povolenú rýchlosť o viac ako 75 km/h, policajti mu zo zákona musia udeliť takisto pokutu výške 798 eur.

Ak šofér prekročí rýchlosť v obci o 10 km/h, musí zaplatiť pokutu vo výške 39 eur a mimo obce 30 eur.

Pokuta 798 eur za prekročenie rýchlosti o 11 km/h a viac 

Existuje situácia, pri ktorej môže dostať motorista pokutu vo výške takmer 800 eur, pričom maximálnu povolenú rýchlosť prekročí len o 11km/h a viac. Podľa zákona o cestnej premávke ide o konkrétne úseky v mieste merania hmotnosti vozidla. Podmienkou na uloženie 798-eurovej pokuty je, aby bolo meranie hmotnosti riadne označené dopravnou značkou alebo dopravným zariadením.

19. apríla 2024, 14:00 Čas čítania 1:51 Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš

Na tomto špecifickom úseku pritom policajti môžu kontrolovať najväčšiu prípustnú celkovú hmotnosť vozidla, najväčšiu prípustnú hmotnosť jazdnej súpravy, najväčšiu prípustnú celkovú hmotnosť prípojného vozidla alebo najväčšiu prípustnú hmotnosť pripadajúcu na nápravu vozidla. Podmienkou na uloženie takejto pokuty je, aby bolo meranie hmotnosti riadne označené dopravnou značkou alebo dopravným zariadením.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia