Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
8. apríla 2024, 19:31
Čas čítania 1:05

Fico slovne napadol dvoch sudcov Najvyššieho súdu SR. Označil ich za politicky motivovaných

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Fico žiada Najvyšší súd SR o kontrolu prideľovania prípadov.

Predseda vlády SR a Smeru-SD Robert Fico vyzval predsedu Najvyššieho súdu SR Jána Šikutu a predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na sudcov NS SR Juraja Klimenta a Petra Štifta. Dôvodom sú podľa Fica porušenia práv, ktoré Klimentovmu senátu opakovane vytkol Ústavný súd SR.


„Jediné, čo môžu (Mazák a Šikuta) v takomto prípade urobiť, je dať návrh na Najvyšší správny súd a navrhnúť, aby Najvyšší správny súd v rámci disciplinárneho konania prijal rozhodnutie a zbavil tento výkvet slovenskej justície Štifta a Klimenta sudcovskej funkcie,“ povedal predseda vlády na pondelkovej tlačovej konferencii.

Ficovo obvinenie sudcov 

Ústavný súd podľa Fica konštatoval, že Kliment rozhodoval v niektorých prípadoch ako nezákonný sudca. Poukázal aj na nerešpektovanie ustanovení Trestného poriadku a svojvôľu. „Žiadame preveriť, ako to bolo s prideľovaním konkrétnych prípadov tomuto senátu 5T, pretože tento senát rozhodoval o najcitlivejších veciach,“ podotkol premiér. V osobách Klimenta a Štifta ide podľa predsedu vlády o dvojicu politicky motivovaných sudcov.

Stanovisko Najvyššieho súdu 

„Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta aj v tomto prípade koná rovnako ako pri ostatných nálezoch Ústavného súdu, týkajúcich sa rozhodovacej činnosti Najvyššieho súdu. Po podrobnom oboznámení sa s jeho obsahom zváži ďalší postup,“ uvádza stanovisko Najvyššieho súdu.


Mazák chápe slová predsedu vlády ako podnet na podanie disciplinárneho návrhu. „Pri jeho vybavovaní budem postupovať ako obvykle. Vyčkám, ako s týmto podnetom naloží predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta, pretože obaja sudcovia pôsobia na ním riadenom súde.“


Ak Šikuta podá disciplinárny návrh, vec bude pre Mazáka uzavretá. „Ak podnet odloží, tak ho preskúmam spolu s dôvodmi, pre ktoré ho predseda Najvyššieho súdu odložil, a rozhodnem o tom, či budem zdieľať jeho stanovisko alebo sám podám disciplinárny návrh,“ podotkol.

Robert Fico.
Robert Fico. Zdroj: Youtube/Smer – sociálna demokracia
Domov
Zdieľať
Diskusia