Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
9. apríla 2024, 9:03
Čas čítania 1:00

Vývoj umelej inteligencie zmení trh. Západné krajiny majú pre nadmernú spotrebu medi obavy z Číny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Umelá inteligencia by mohla do roku 2030 zvýšiť dopyt po medi o milión ton, čím vznikajú obavy z Číny.

Dopyt po medi spojený s umelou inteligenciou a dátovými centrami by mohol do roku 2030 vzrásť na milión metrických ton. To na konci dekády ešte zhorší deficity na strane dodávok. V pondelok to uviedla spoločnosť Trafigura, ktorá obchoduje s komoditami. 

Očakáva sa, že energetická transformácia, ktorá zahŕňa elektrické vozidlá a technológie obnoviteľnej energie, v nadchádzajúcich rokoch vyvolá prudký nárast spotreby medi, keďže svet smeruje k eliminácii emisií uhlíka.

„Ak sa pozriete na dopyt, ktorý prichádza z dátových centier a súvisí s AI, tento rast náhle explodoval,“ povedal Saad Rahim, hlavný ekonóm spoločnosti Trafigura so sídlom vo Švajčiarsku novinám Financial Times na samite Global Commodities v Lausanne.

Rahim nepovedal, aký bude globálny dopyt po medi v roku 2030. Tento rok sa očakáva na úrovni približne 26 miliónov ton. Zároveň analytici americkej banky Goldman Sachs tento rok očakávajú na trhu s meďou deficit viac ako 500-tisíc ton.

Západ má obavy z Číny

Čína je najväčším svetovým producentom a spotrebiteľom medi. Má aj dominantné postavenie pri globálnych dodávkach mnohých ďalších priemyselných kovov potrebných na energetickú transformáciu. To je zdrojom obáv západných lídrov, ktorí musia splniť ciele na ceste k nulovým čistým emisiám.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

„Obávam sa, že eskalácia geopolitického napätia spomalí zelený prechod,“ povedala Beata Javorčíková, hlavná ekonómka Európskej banky pre obnovu a rozvoj.

„Čína kontroluje veľký podiel produkcie kritických surovín, kým Západ a jeho spojenci majú pod kontrolou relatívne malý podiel niektorých z týchto kritických surovín,“ dodala Javorčíková s odkazom na vzácne zeminy, ktoré sú potrebné pre batérie elektrických vozidiel. V ich výrobe dominuje Čína.

AI
Zdroj: Unsplash/Solen Feyissa
Domov
Zdieľať
Diskusia