Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová TASR
10. apríla 2024, 17:40
Čas čítania 0:33

Alergikov ešte poriadne potrápi peľová sezóna. Odborníčka varuje, že alergie budú pokračovať naplno

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na celom území naplno pokračovala peľová sezóna brezy a bude aj naďalej.

V uplynulých dňoch naplno pokračovala peľová sezóna brezy. Dominovala na celom území Slovenska a okrem nej boli v ovzduší aj významné koncentrácie peľu jaseňa, hrabu, duba a miestami i drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Konštatovala to v stredu v súvislosti s aktuálnou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najvyššie denné koncentrácie peľu brezy zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, Košiciach, Trnave a v Bratislave. 

„Peľová sezóna brezy bude pokračovať na celom území. V Bratislave a teplejších oblastiach Slovenska už prešla svojím vrcholom a denné koncentrácie jej peľu tam budú mať klesajúcu tendenciu. V najbližšom období však stále ostáva najsilnejším a najvýznamnejším alergénom,“ dodala Lafférsová.

Koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité sa vo vyššej miere budú vyskytovať už iba na severnom a strednom Slovensku. Stúpať však bude koncentrácia peľu buka, hrabu, duba a v chladnejších oblastiach i jaseňa.

Domov
Zdieľať
Diskusia