Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
11. apríla 2024, 15:23
Čas čítania 1:11

Slovensko si bude musieť vybrať medzi Orbánom alebo EÚ, odkázal nemecký odborník. Výsledky volieb znepokojili aj Brusel

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa odborníka a politika Norberta Röttgena má Peter Pellegrini proruskú rétoriku.

Výsledky prezidentských volieb v SR vyvolali znepokojenie v Berlíne i v Bruseli, ale aj v opozícii v Bratislave, ktorá teraz klesla na duchu, píše sa v analýze na webe Euractiv.fr uverejnenej v pondelok.


V texte citovaný popredný odborník na zahraničnú politiku v nemeckej opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Norbert Röttgen uviedol, že ak Slovensko pôjde v šľapajach maďarského premiéra Viktora Orbána, bude si musieť vybrať medzi nasledovaním Maďarska alebo zotrvaním v Európskej únii.


„Slovensko sa potom musí rozhodnúť, či chce nasledovať Orbána alebo zostať v EÚ,“ vyhlásil Röttgen v rozhovore deň po demonštráciách proti vláde Viktora Orbána, na ktorých sa v Budapešti stretli desaťtisíce ľudí. „Ktokoľvek, kto stojí na strane agresora, nemá v EÚ miesto,“ povedal Röttgen s odkazom na proruskú rétoriku víťaza prezidentských volieb v SR Petra Pellegriniho. 

Môžeme stratiť eurofondy?

Anton Hofreiter, predseda výboru Spolkového snemu pre európske záležitosti a člen Zelených, ktorí sú momentálne v nemeckej koalícii, nastolil aj otázku krátenia eurofondov pre SR.


„Je dôležité, aby slovenská vláda dostala jasný varovný signál z Berlína a Bruselu,“ povedal Hofreiter pre rozhlasovú stanicu Funke Mediengruppe. Ak Fico a Pellegrini „zaútočia na právny štát a otvoria stavidlá korupcie, eurofondy by sa už nemali vyplácať,“ dodal Hofreiter.


Euractiv.fr pripomenul, že analytici aj opozícia v SR pred voľbami upozorňovali, že víťazstvo Pellegriniho ohrozí liberálnu demokraciu na Slovensku. Pellegrini totiž podľa webu nebude proti Ficovej vláde – a tá nedávno prijala niekoľko zákonov, ktoré EÚ kritizovala a ktoré viedli na Slovensku k masovým protestom.


Euractiv.fr píše, že Pellegrini v predvolebnej kampani ​​vykreslil svojho rivala, proeurópskeho diplomata Ivana Korčoka, ako „vojnového štváča“, ktorý ako prezident pošle slovenských mužov bojovať na Ukrajinu.


Korčok tieto obvinenia opakovane odmietol a zdôraznil, že slovenský prezident takúto právomoc ani nemá. V skutočnosti by takéto rozhodnutie bolo na parlamente a vláde, ktorej súčasťou je aj Pellegriniho strana Hlas, dodáva Euractiv.fr.

Norbert Röttgen.
Norbert Röttgen. Zdroj: Wikipedia/Michael Lucan
Domov
Zdieľať
Diskusia