Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
27. júna 2024 o 9:53
Čas čítania 1:10

ŠÚKL varuje pred „zázračnými liekmi“ na chudnutie. Ich užívanie bez dohľadu lekára môže vážne poškodiť zdravie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Pacient, ktorý užíva lieky na liečbu diabetu či obezity, by mal byť kvôli bezpečnosti pod dohľadom lekára.

  • Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) upozorňuje, že užívanie liekov obsahujúcich účinné látky semaglutid a liraglutid s cieľom takzvaného rýchleho estetického chudnutia môže vážne poškodiť zdravie.
  • Ide o lieky na liečbu diabetu či obezity a ich užívanie má vždy prebiehať pod dohľadom lekára.
  • Zázračnému lieku na chudnutie podľahli v poslednom čase celebrity aj bežní ľudia.

Prečo je to dôležité: Populárnosť týchto liekov medzi celebritami môže ovplyvniť verejnú mienku a motivovať bežných ľudí k ich nesprávnemu použitiu. Upozornenie ŠÚKL-u pomáha proti takýmto trendom bojovať a podporuje zodpovedný prístup k zdraviu.

Citát: „Užívanie liekov viazaných na predpis bez dohľadu lekára môže vážne ohroziť zdravie pacientov. V prípade, že vám nebolo diagnostikované ochorenie, na ktoré sú lieky indikované, prínosy liekov nemusia prevažovať nad potenciálnymi rizikami ich nežiaducich účinkov. Pri liekoch s obsahom účinných látok semaglutid a liraglutid hrozí riziko vzniku nežiaducich účinkov, ako sú tráviace ťažkosti (nevoľnosť, nadúvanie, vracanie) alebo vážnejšie stavy, napríklad zápal pankreasu,“ ozrejmila hovorkyňa ústavu Jana Matiašová..

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Širší kontext: Na Slovensku sú v súčasnosti registrované tri lieky s obsahom liečiva semaglutid (Ozempic, Wegovy a Rybelsus) a tri lieky s obsahom liečiva liraglutid (Saxenda, Xultophy a Victoza). Všetky spomínané lieky sú viazané na lekársky predpis a sú indikované na liečbu diabetu druhého typu, prípadne riadne diagnostikovanej obezity.


ŠÚKL upozornil, že podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií spotreba lieku Ozempic začala na Slovensku v druhom polroku 2023 narastať, pričom sa zvýšil jeho výdaj bez úhrady zdravotných poisťovní.


Ústav zároveň pripomenul, že dlhodobo varuje pred nákupom liekov mimo legálneho reťazca, kde hrozí riziko, že sa pacienti dostanú k falšovaným liekom. Pred falšovanými liekmi varuje aj Svetová zdravotnícka organizácia a Európska lieková agentúra, ktoré v posledných mesiacoch zachytili niekoľko falšovaných balení liekov vo svete aj v Európskej únii.

Prečítaj si aj tieto články:

9. júna 2024 o 16:30 Čas čítania 5:56 Fenomén Ozempic: zázračnému lieku na chudnutie podľahli celebrity aj bežní ľudia, toto si o ňom zrejme nevedel Fenomén Ozempic: zázračnému lieku na chudnutie podľahli celebrity aj bežní ľudia, toto si o ňom zrejme nevedel
25. júna 2024 o 13:03 Čas čítania 0:35 Štát rozšíril zoznam preplácaných liekov. Od septembra pomôže ľuďom s cukrovkou Štát rozšíril zoznam preplácaných liekov. Od septembra pomôže ľuďom s cukrovkou
26. júna 2024 o 10:25 Čas čítania 0:23 ŠÚKL upozorňuje na najčastejšiu príčinu otráv v domácnostiach. Najohrozenejšou skupinou sú deti ŠÚKL upozorňuje na najčastejšiu príčinu otráv v domácnostiach. Najohrozenejšou skupinou sú deti
ozempic
Zdroj: Profimedia
Domov
Zdieľať
Diskusia