Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
22. augusta 2024 o 12:41
Čas čítania 0:55

Opičími kiahňami sa nakazil ďalší Európan. Muža umiestnili po návrate z Afriky do karantény

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Počet prípadov úmrtí na toto ochorenie v Afrike stúpa.

  • Thajsko zistilo opičie kiahne (mpox) u muža z Európy, ktorý do krajiny minulý týždeň pricestoval z Afriky.
  • Momentálne sa čaká na výsledky testov, ktoré určia kmeň vírusu, uviedol v stredu predstaviteľ zdravotníckeho úradu.
  • Thajské úrady postupovali v prípade muža tak, ako keby išlo o kmeň clade 1, keďže pricestoval 14. augusta z oblasti, kde sa šíri, uviedol generálny riaditeľ oddelenia kontroly chorôb (DDC) bez konkretizovania lokality.
  • Infikovanú osobu umiestnili do karantény v nemocnici.

Citát: „Urobili sme test a určite ide o opičie kiahne, no rozhodne to nie je kmeň clade 2,“ povedal generálny riaditeľ a dodal, že na výsledky budú musieť počkať ešte dva dni.

Širší kontext: Filipínsky minister zdravotníctva Teodoro Herbosa v stredu informoval, že na Filipínach zaznamenali prvý prípad ochorenia. Ide o mierny kmeň clade 2 a nie smrteľnejší kmeň, ktorý vyvolal celosvetový poplach.

Počet prípadov úmrtí na toto ochorenie v Afrike stúpa. Medzi ohniská šírenia patria od júla najmä Konžská demokratická republika, Burundi, Keňa, Rwanda a Uganda.


Pre ochorenie spôsobené vírusom je typická horúčka, bolesti svalov a veľké kožné lézie pripomínajúce vredy. Prenáša sa prostredníctvom infikovaných zvierat, ale aj z človeka na človeka cez priamy fyzický kontakt.


Hoci sú opičie kiahne známe už desaťročia, v poslednom čase sa prudko zvýšil počet prípadov nového smrteľnejšieho a ľahšie šíriteľného kmeňa clade 1b. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) spôsobuje clade 1b smrť v približne 3,6 percenta prípadov. Deti sú najviac ohrozenou skupinou.

Domov
Zdieľať
Diskusia