Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
28. augusta 2024 o 11:49
Čas čítania 0:55

V STVR končia ďalšie redaktorky. Nové vedenie podľa nich neakceptuje niektoré kritické otázky či reportáže

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vedenie argumentuje, že podobné odchody, aké zažíva nová STVR, sú „bežné“.

  • Šéfka zahraničného rozhlasového spravodajstva STVR Soňa Weissová končí vo svojej funkcii. Rovnako končí aj Barbora Šišoláková, ktorej STVR cenzurovalo kritickú reportáž o ministrovi Tomášovi Tarabovi.  
  • Weissová dostala ponuku na odchod s dvoma platmi pod podmienkou mlčanlivosti, ktorú však odmietla podpísať. Vedenie RTVS uviedlo, že sa rozhodlo uplatniť „prekážku pri práci na strane zamestnávateľa“, čím jej znemožnilo ďalej pracovať, upozorňujú Aktuality
  • Šišoláková uviedla, že podala výpoveď, lebo pre zmeny vo vedení sa jej nedá pracovať „tak ako predtým“. Okrem reportáži o Tarabovi jej vytkli aj kritické otázky, ktoré mala na poradcu prezidenta. 

Prečo je to dôležité: Odchod Soni Weissovej i Barbory Šišolákovej z STVR zdôrazňuje napätie v redakcii a ukazuje, ako môžu snahy o ochranu verejnoprávnosti a nezávislosti ovplyvniť kariéry novinárov za štvrtej vlády Roberta Fica.

Širší kontext: Soňa Weissová bola jednou z iniciátoriek otvoreného listu zamestnancov RTVS, ktorí protestovali proti zrušeniu verejnoprávneho telerozhlasu. Šišolákovej okrem reportáže o pochybných zákazkách Tarabu vytklo vedenie aj príliš kritické otázky, ktoré položila poradcovi prezidenta Jánovi Kubišovi.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Odchod redaktoriek prichádza v čase, keď z STVR odchádzajú aj ďalšie výrazné osobnosti ako moderátorská dvojica Marek Makara a Marta Jančkárováčová. Na miesto Weissovej v zahraničnom spravodajstve nastúpi nový zamestnanec, ktorého vedenie predstaví v najbližších dňoch. 

Odchody kritických novinárov vyvolávajú otázky o budúcnosti redakcie a celkovej nezávislosti verejnoprávneho média. STVR tvrdí, že podobné odchody sú bežné. 

So žiadosťou o reakciu sme oslovili aj STVR. Správu budeme aktualizovať o ich odpoveď. 
Soňa Weissová, Barbora Šišoláková.
Soňa Weissová, Barbora Šišoláková. Zdroj: Facebook (Soňa Weissová) , Instagram (@barbora_sisolakova)
Domov
Zdieľať
Diskusia